2 червня 2022, 14:00, Техніка

Strip-till зменшує ерозію ґрунту, — польський фахівець

Про це повідомляє bezpluga.pl з посиланням на слова професора Марціна Світоняка з Університету Миколая Коперника (м. Торунь, Польща).

«Швидкість відновлення ґрунтів нижча за швидкість їх руйнування майже всюди у світі. Ерозія відбувається на полях найчастіше тоді, коли йдуть інтенсивні опади, а ґрунт не в змозі поглинути всю воду, і скрізь, де ми оголяємо ґрунт, навіть періодично», — пояснює Марцін Світоняк.

Також на розораних полях інтенсивніше відбуваються вітрові ерозії, зазначає експерт. Він передбачає, що в майбутньому таких пилових бур буде дедалі більше. По-перше, через глобальне потепління, по-друге, змінюється інтенсивність опадів і сильні зливи почастішають. 

«Те, що було дуже важливим у минулому, тобто оранка, яка сильно аерує верхній шар ґрунту, сьогодні може його занадто висушити», — пояснює професор.

Він також наголосив, що у випадку сильно еродованих ґрунтів, оброблених традиційним способом, материнська порода, непридатна для вирощування рослин, піднімається на поверхню, при цьому низький вміст у ній гумусу та несприятлива структура спричиняють значно гірший ріст рослин.

«Ми проводили дослідження, і такий ґрунт ущільнюється на десятки відсотків швидше, ніж нееродовані ґрунти. У середньому приблизно на 20-30% швидше такі ґрунти закриваються після дощу, а потім корінню рости значно важче, до того ж уся вода стікає з поверхні пагорбів удвічі швидше», — додає Марцін Світоняк.

Одним зі способів поліпшення структури ґрунту проф. Світоняк називає смуговий обробіток, тобто strip-till.

Обробіток ґрунту. Основні завдання для вирішення в умовах змін клімату

Читати

Ця система стабілізує структуру ґрунту, в якому з’являється біота, передусім дощові черв’яки, які «безкоштовно» виконують роботу для фермера з поліпшення структури ґрунту. Вони сприяють кращому розпушенню в зоні росту рослин, покращуючи тим самим використання ґрунтової води, яка затримується на відповідному рівні гумусу. Згідно з результатами досліджень, таким чином поверхневе стікання можна зменшити більш ніж на 90%.

«Дослідження показують також, що завдяки меншій кількість агротехнічних обробок знижуються витрати пального. За деякими дослідженнями — до 50%. Аграрії, які перейшли на strip-till, також наголошують, що завдяки цьому вони значно економлять час, адже за один прохід виконують кілька обробок», — пояснює експерт.

Загалом Марцін Світоняк назвав найважливіші переваги смугового обробітку ґрунту:

  • зменшення поверхневого стоку дощових вод і ерозії ґрунту,
  • накопичення гумусу, тобто відновлення еродованих ґрунтів та утримання вуглецю, що уповільнює парниковий ефект,
  • підвищення біологічної активності, що в свою чергу збільшує накопичення гумусу та утримування води.

Читати також: Технологія strip-till може стати порятунком в нових кліматичних умовах