2 червня 2022, 12:08, ЗЗР

Гербіцидні обробки посівів кукурудзи слід проводити до фази 5-го листка — експерт

Про це зауважив Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій, на сторінці в мережі Fаcebook Центр агрономічних стратегій України.

За його словами, гербокритичний період кукурудзи триває протягом 1-8 тижнів після появи сходів або від 3 до 14 листків у культури. Протягом цього періоду та зазначених фаз розвитку, кукурудза має бути чистою від бур’янів. В умовах виробництва, і з огляду на різний спектр забур’янення, досить часто постає потреба застосовувати гербіциди в пізніші фази розвитку кукурудзи.

«На сьогодні широке вікно застосування та спектр дії мають хімічні класи сульфонілсечовин і трикетонів. По деяких гербіцидах є реєстрація від 2-го до 8-го листків кукурудзи, навіть до 10 листків. Але щоб не допустити впливу хімічних речовин на формування качанів, кількості рядів і кількості зерен в рядах, бажано встигнути провести хімічне прополювання від бур’янів до утворення 5 листка», — зазначає експерт.

І пояснює, що фаза 5-го листка – утворення 7-го листка багатьох гібридів кукурудзи відповідає 5-му етапу органогенезу волоті та 2-му й 3-му етапам качана.

Цей період характеризується сегментацією колоскових лопастей і диференціацією двох квіток у кожному колоску волоті та видовженням осі зачаткового стебла качанів, сегментації на вузли, міжвузля та конусу росту качана (закладаються ряди зерен).

​«Наявність у цей час у ґрунті доступних елементів живлення є пріоритетною, але не менш важлива також достатня аерованість ґрунту. Як і на попередньому етапі, необхідно дотримуватись регламентів застосування гербіцидів, оскільки можливе зниження рядності зерен. Зазвичай це може бути компенсовано збільшенням маси зерна, але качани одного й того самого гібриду з меншою кількістю рядів зерен мають вищу вологість зерна на момент дозрівання», — зауважив Олексій Сергієнко.

​І додав, що мікродобрива з вмістом цинку та інших елементів живлення бажано вносити окремо від страхових гербіцидів до формування 7-го листка у кукурудзи.

Читати також: Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується