2 червня 2022, 10:35, Урожай

Європейські експерти очікують урожай сої в Україні на рівні минулого року

Про це повідомляє Farmer.pl з посиланням на дані Donau Soja.

При цьому посівні площі в ЄС збільшаться на 12%, досягнувши рекордного зростання в 1,09 млн га. 

Найбільше розширять площі під культурою в Німеччині, Австрії, Італії, Польщі, Словаччині, Чехії та Хорватії. Пояснюється це зростання поєднанням кількох факторів. Зокрема, високими цінами на сировину та попитом на ГМ-соєві боби.

Скільки азоту поглинає соя? Вплив густоти посіву

Читати

Обмежена доступність добрив також сприяє вирощуванню сої, оскільки вона менше залежить від азотних добрив, ніж інші культури. Вважається також, що соєві боби краще підходять для боротьби з посухами, які почастішали в багатьох частинах Європи.

Навіть в Україні, яка зараз воює, прогнозується досягнення обсягів вирощування на рівні 2021 року. В цьому запевняє президент Donau Soja Маттіас Крен

За рахунок більш ранніх термінів збирання врожаю соя має значно нижчі витрати енергії на сушіння зерна, ніж, наприклад, кукурудза. Це одна з причин чому українські аграрії почали замінювати кукурудзу соєю.

За прогнозом Donau Soja, загалом виробництво сої в Європі у 2022 році, ймовірно, зросте на 4,7% — до 10 млн т. Оскільки сезон наразі на початковому етапі, кожен прогноз базується на середньому розвитку врожаю за останні п’ять років. Експерти припускають, що очікуване розширення виробництва в ЄС-27 на 360 тис. тонн, а в Сербії на 240 тис. тонн можуть замінити можливі втрати виробництва в Україні під час жнив 2022 року. 

«Хоча насправді ми не очікуємо втрат у виробництві сої в Україні, а навпаки», — цитує видання слова Маттіаса Крена.