30 травня 2022, 16:31, ЗЗР

Названо можливі причини невдалих результатів інокуляції

У чому може полягати проблема, зазначено у матеріалі «Агротренди: чи можна отримувати 4 т/га сої без внесення азотних добрив?» на Kurkul.com.

Зазначається, що зустрічаються ситуації, коли аграрій може бути незадоволений роботою препарату і при цьому запевняти, що процес інокуляції був проведений з дотриманням усіх вимог і проблема в продукті. Натомість продавці все пояснюватимуть порушенням регламентів застосування, кислотністю ґрунту, температурним режимом тощо.

Як зазначає автор матеріалу, проблеми можуть полягати в таких чинниках:

  1. Неправильний розрахунок норми витрати інокулянта на 1 т насіння. Тут потрібно врахувати, що норми витрати інокулянтів вказані для насіння з масою 160 г/1000 насінин. Це дозволяє витримати концентрацію понад 100 тис. бактерій на 1 насінину. Тому якщо маса 1000 насінин менша, або більша, норму витрати інокулянта потрібно коригувати.
  2. Висіваючи сою у ранні строки, ми порушуємо температурний режим для розвитку не тільки культури, а й бульбочкових бактерій. Сходи отримуємо не протягом 10-14 днів, а протягом місяця. За цей період шар ґрунту з насіниною може пересохнути, а коренева система сої проникнути в глибші шари та надалі не контактувати з бактеріями. Отже, бактерія і рослина не можуть розпізнати одна одну для формування симбіотичних зав’язків. Зростає ризик загибелі бульбочкових бактерій і того, що бульбочки не утворяться взагалі. На цьому фоні стартові норми мінерального азоту, які зазвичай здійснюють позитивний вплив, стають ще одним стрес-фактором абортації бульбочок, адже соя розвивається повільно і не встигає швидко використати мінеральний азот.  Результат —  недоотримання врожаю.

Як зазначає Павло Материнський, менеджер з розвитку продуктів BASF Agricultural Solutions, аби уникнути таких ситуацій потрібно:

заздалегідь подбати про накопичення вологи в ґрунті впродовж зимового періоду та її збереження навесні;

  • проводити якісну інокуляцію високоефективними бактеріальними препаратами типу ХайКот® Супер Соя або ХіСтік Соя;
  • висівати сою за оптимальної температури у вологий ґрунт;
  • не зловживати азотними добривами.

Якщо немає впевненості, що вдасться забезпечити оптимальні умови для проростання сої, додає експерт, то обробку насіння краще проводити пре-інокулянтами якомога ближче до початку сівби. Вища концентрація бактерій і наявність живильного середовища створює більше передумов для інфікування і формування ефективного симбіозу.

Читати також: Скільки азоту поглинає соя? Вплив густоти посіву