29 травня 2022, 09:50, Техніка

Англійський фермер розповів, як знизити наслідки ущільнення ґрунту під важкою технікою

Про це повідомляє Farmers Weekly. Видання стверджує, що науковці провели дослідження і прийшли до висновку, що сільськогосподарські транспортні засоби стають настільки важкими, що ставлять під загрозу майбутню продовольчу безпеку в Європі, США та Австралії.

Як мінімізувати ущільнення ґрунту під час збирання врожаю (досвід американських фахівців)

Читати

Так, більші та гнучкіші шини обмежили пошкодження на поверхні, але у глибших шарах ґрунт стає настільки ущільненим, що його довгострокові продуктивні можливості, потенціал родючості перебувають під загрозою.

Зазначається, що двоє вчених — професори Томас Келлер зі Швеції та Дані Ор зі Швейцарії — досліджували вплив сучасних зернозбиральних комбайнів на орні землі. Вони підрахували, що загальна вага навантажених зернозбиральних комбайнів зросла з приблизно 4 тонн у 1958 році до 36 тонн у 2020 році.

Дослідження показало, що контактне навантаження на поверхні ґрунту залишалася на низькому рівні, оскільки машини були оснащені все більшими шинами, які розподіляють вагу на більшу поверхню.

Однак у глибших шарах ущільнення зросло до рівнів, які загрожують здатності ґрунту «виробляти їжу» (прямий переклад, — ред.), підвищують ризик повеней та порушують інші важливі функції екосистеми.

Шини та ущільнення ґрунту: у чому проблема і де її рішення?

Читати

«Навантаження на колеса сучасних сільськогосподарських транспортних засобів необхідно зменшити, щоб не впливати на надра в такій мірі, як сьогодні. Чим важчі машини, тим гірше для надр», — зазначив професор Келлер.

Але видання запитало думку щодо цього в англійського фермера Оллі Гаррісона й він сказав, що фермери можуть зменшити вагу машини лише до економічно можливого рівня.

«Нам потрібна ширша та більша техніка, бо ми обмежені в наймі персоналу, а отже маємо посилювати продуктивність кожної операції. Але так само ми не хочемо пошкодити ґрунт, тому що це зрештою виллється у більші витрати для нас. Ми знаємо, що не можемо вирощувати хороші врожаї за ущільненого ґрунту, тому намагаємося вживати заходів для мінімізації впливу важкої техніки. Зокрема, використовуємо найширші шини з якомога нижчим тиском, а також намагаємося звести рух на полях до мінімуму. Передусім використовуємо технічні колії, які не змінюємо, тобто щороку підчас усіх процесів на полях техніка їздить лише по цих коліях. Так, ми пожертвували цими ділянками, на них нічого не росте, зате ми упевнені, що на решті площі поле на 100% продуктивне», — пояснив фермер.