26 травня 2022, 16:50, Технології

Експерт розповів, як краще обирати ширину міжряддя сої залежно від умов поля

Про це йдеться у матеріалі «Ширина міжряддя і густота висіву для сої — критерії вибору» на SuperAgronom.com.

Як зауважив пан Антон, кожна ширина міжряддя має право на існування і залежить від багатьох факторів.

Часто — від матеріально-технічного забезпечення господарства, від наявної техніки. Але варто врахувати й інші чинники. Наприклад, забур’яненість поля.

«Для полів, які мають проблему із забур’яненням, ширина міжряддя 12,5-15 см, не підійде. Тому що буде мале вікно для застосування ґрунтових гербіцидів. Ґрунтові гербіциди — так, можуть тримати ефект. Але умови складаються різні. Тож нерідко (та навіть практично завжди) доводиться і страховими працювати. Відповідно, за вузьких міжрядь на забур’янених полях вносити їх буде важче. Бо соя вже на стадії переходу до третього листка може повністю зімкнути міжряддя», — пояснив експерт.

З другого боку, за його словами, через зміни клімату у світі помітна тенденція до звуження міжряддя. І зараз в середньому застосовують від 12,3 см до 17 см.

«Що ж дає вузьке міжряддя? Передусім — оптимізується площа живлення. Тобто на одному квадратному метрі, чи на одному гектарі — іде рівномірний розподіл, скажімо, насінин на гектар. Таким чином соя швидше закриває міжряддя, створюється мікроклімат, зменшується випаровування вологи. Тож у південних чи східних регіонах, де є проблема з вологозабезпеченням, на богарних землях, краще йти «у бік» вужчих міжрядь», — стверджує Антон Косяк.

Водночас, за його словами, щоб отримати від сої максимальну віддачу, більшу врожайність, потрібно зробити оптимальну площу живлення. Оптимально, якщо вона буде умовно в формі круга, де з усіх боків до насінини потрапляє однакова кількість вологи і поживних речовин. Відповідно, бажано щоб була збалансована густота посіву та ширина міжряддя.