24 травня 2022, 17:33, Україна

На Херсонщині відмітили погіршення фітосанітарного стану посівів ярого ячменю — НААН

Про це йдеться на сайті Мінагрополітики.

За повідомленням Інституту зрошуваного землеробства НААН, посіви озимої пшениці в області знаходяться переважно у доброму та задовільному стані. Рослини проходять фази «прапорцевий листок» та «початок колосіння», проте відстають у рості і розвитку, що обумовлено прохолодною весною і низькими запасами вологи у ґрунті при виході із зими. 

«Висота рослин на сьогодні становить 75-90 см, залежно від сорту, строку сівби, попередника, тощо. Крім того, посіви пізніх строків сівби по непарових попередниках, слабо розкущені, низькорослі», — йдеться у повідомленні.

Ячмінь озимий, на території Херсонської області знаходиться переважно у доброму та задовільному стані. Висота рослин 95-110 см. Посіви виколосились 10-15 травня. 

Горох зимуючий проходить фазу «цвітіння», але з дещо зменшеною за оптимальну густотою стояння рослин. 

Ріпак озимий добре розвинений, має висоту 110–140 см, сформував стручки.

Які шкідники розповсюджені на технічних культурах — звіт на 19 травня
Читати

Зазначається, що запаси продуктивної вологи під озимими культурами у Херсонській області достатні для нормального росту і розвитку рослин.

Обстежили також посіви ярого ячменю. Наразі рослини знаходяться у фазі «початок формування прапорцевого листка». Висота рослин 40-60 см. 

«Опади покращили стан посівів, водночас погіршився їх фітосанітарний стан», — резюмували в НААН.

Нагадаємо, за даними звіту Держпродспоживслужби на 19 травня, найбільше технічним культурам шкодять довгоносики, ріпаковий квіткоїд та піщаний мідляк.