24 травня 2022, 11:41, Посівна

Відкорегували сівозміну, систему захисту залишили як була — Аракелян

Про це розповів керівник агрономічного відділу A.G.R. Group Олександр Аракелян у матеріалі «Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується».

«Зміни у наші традиційні схеми ми вносили ще восени, коли підскочили ціни в Китаї на сировину і відповідно піднялась вартість препаратів на нашому ринку, ми намагались трохи заощадити. Але загалом у технологію не втручались. Я не вважаю, що на захисті варто економити», — поділився Олександр Аракелян.

Дефіциту засобів захисту цьогоріч в компанії не відчули завдяки тому, що замовили весь комплекс заздалегідь і контрагенти зробили все можливе, щоб замовлені препарати були доставлені в повному обсязі. Доставили майже все, крім продукції, яка призначалася на площі, які наразі або окуповані, або в зоні бойових дій у південному регіоні.

Попередньо в компанії повідомляли про наміри змінити структуру посівів. Так, зокрема, у Чернігівському та Сумському кластерах A.G.R. Group повністю прибрали кукурудзу.

«Замість кукурудзи сіємо соняшник і десь 800 га гречку. Також у Броварському районі (Київська обл.) із запланованих під кукурудзу 3 тис. га на 1600 га також посіємо соняшник. Думали передусім про майбутнє — в цих регіонах кукурудзу ми зазвичай збираємо з високою вологістю зерна (навіть після десикації це 27-28%, іноді навіть до 30% доходило). Тож доводиться досушувати. У нинішній ситуації не зрозуміло, якою буде ціна на газ, на послуги сушіння, таким чином вирішили перестрахуватись і відмовились тут від кукурудзи», — додав керівник агрономічного відділу.

Щодо препаратів для захисту соняшнику, Олександр Аракелян відмітив, що компанії вдалося оперативно у контрагента зробити заміну на ґрунтові гербіциди для культури.

Нагадаємо, соняшником в Україні засіяли майже 4 мільйони га.