19 травня 2022, 17:27, Технології

Як залежить pH ґрунту від балансу мікроелементів у ньому — розповів фахівець

У деталях про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак у матеріалі «Моделі родючості ґрунту: оптимальне поєднання поглинутих обмінних катіонів у складі ҐВК».

Зі слів фахівця, ґрунт із високим вмістом магнію і низьким вмістом кальцію може мати нормальний рН 6,5 та при цьому містити абсолютно недостатню кількість кальцію. 

«Надлишок будь-якого з основних катіонів (кальцію, магнію, калію і натрію) може призвести до підвищення рН, а брак будь-якого з них — до зниження рівня ґрунтового розчину. Магній більше впливає на рН ґрунту, ніж кальцій. Як тільки магнію в ґрунті стає забагато, рівень рН різко зростає. Магній, якщо порівнювати його дію з однаковою кількістю кальцію, може підвищити рН в 1,67 разів більше, ніж кальцій. Калій може вплинути на рН навіть більше, ніж кальцій і магній. Надзвичайно високий вміст натрію веде до надзвичайно високого рівня рН ґрунтового середовища», — розповів Сергій Хаблак.

Він наголошує, що потрібна рівновага обмінних катіонів вбирного комплексу ґрунту, інакше рівень рН не матиме значення. 

«Рівень ґрунтового середовища регулюється самостійно, коли кальцій, магній, калій і натрій перебувають у стані належної рівноваги. Рівновага рН в межах 6,2 або 6,3 для культур, в основі якої покладений баланс цих чотирьох елементів, сприятиме росту та належної врожайності відповідно до виду рослин та характеру ґрунту», — резюмував фахівець.

Варто відмітити, що ґрунти, в яких до складу увібраних основ входять катіони водню й алюмінію, вважаються ненасиченими (кислими). До таких ґрунтів належать підзолисті та частково сірі опідзолені ґрунти Полісся і опідзолені чорноземи лісостепової зони. У підзолистих ґрунтах вміст увібраних катіонів водню коливається у великих межах і часто досягає 40-70%. Ці ґрунти є найбільш кислими, безструктурними, мають несприятливі фізичні властивості і легко запливають.

Нагадаємо, експерт назвав альтернативи азотним добривам.