6 липня 2017, 10:00, Світ

Американські вчені виявили спосіб збільшення врожайності кукурудзи і рису

Дане відкриття дозволить вченим створити стовбурові клітини, що пришвидшать ріст таких зернових, як рис та кукурудза і в кінцевому підсумку зможуть призвести до вирішення основних сільськогосподарських проблем, повідомляє phys.org.

Цитокінін — це гормон, який регулює численні процеси в рослинах, включаючи розподіл клітин, ріст пагонів та коріння, а також підвищує врожайність. Важливою функцією даного гормону є уповільнення старіння листя.

«Виникає питання, як цитокінін регулює так багато різних процесів у рослині? Завдяки проведеним дослідам, ми встановили, які гени є основними цілями цитокінінів і тепер ми можемо маніпулювати реакцією рослинного гормону», — повідомив професор біологічних наук  Дартмутського коледжу, Ерік Шеллер.

Частина дослідів була проведена у співпраці з Університетом Північної Кароліни міста Шарлотта та Університетом Північної Кароліни в Чапел-Гіллі. Збільшивши чутливість рослини до цитокініну дослідники виявили, що це призвело до активації гена WUSCHEL, який є ключовим регулятором розвитку пагонів.

За словами Шеллера, це дослідження є стимулом для подальшої роботи, яка могла б сприяти покращенню врожайності важливих сільськогосподарських культур, таких як рис та кукурудза.