13 травня 2022, 17:47, Посівна

Польові роботи поряд із прибиранням залишків снарядів, — ФГ Напорівське проводить посівну

Про це йдеться у відеосюжеті Суспільне|Чернігів.

Як зазначають автори сюжету, поки на одному краю поля стоїть згоріла російська бронетехніка, на іншому — працює сільгосптехніка.

Власник господарства, Григорій Ткаченко, під час огляду розбитої техніки помітив поряд мішок картоплі. Він упізнав посадковий матеріал, приготовлений для висаджування під урожай 2022 року. «Напорівське» обробляє 1500 га землі, має у сівозміні крім зернових та олійних також овочеві культури, зокрема картоплю.

«Це наш посадковий матеріал, який поцупили окупанти, напевне, щоб посадить десь у себе в росії. Вони думали, що далеко доїдуть. Але доїхали вони туди, куди їх допустили наші збройні сили», — каже пан Григорій.

Важкою посівна для господарства буде не лише через пізні терміни, а й через шкоду, яку завдали російській війська. Зокрема, було знищено другу сівалку, тому доводиться сіяти лише однією.

Оптимізація виробництва в умовах війни: поради фахівців

Читати

Загалом же завдані збитки Григорій Ткаченко обчислює у розмірі $1,5 млн. Це вартість знищеної техніки, пошкоджених будівель, вбитого скота (в господарстві є тваринницька ферма), знищених добрив та посівмату.

Втім, господар планує відновити виробництво — закупив посівмат, добрива, необхідну кількість пального. А співробітники «Напорівського» з радістю повернулися до роботи, після пережитих страхіть окупації.

«Як казав мій покійний дід: вмирати думай, а хліб сій! Хоч і пізно ми сіємо, але врожай буде гарний», — зазначив Василь Хоменко, механізатор господарства, який саме сіяв на полі соняшник.