9 травня 2022, 17:01, Добрива

Експерт озвучив стратегію внесення бору на озимому ріпаку

Про це йдеться в авторському блозі експерта з живлення рослин Alex Feldman «Озимий ріпак і бор: потреба, вибір добрив та способів внесення».

«До прикладу, на 3,5 т/га врожаю зі співвідношенням основної і побічної продукції 1:2,7 культура потребує близько 780 г бору за вегетацію», — пояснює Alex Feldman.

Стратегія внесення бору така: при сівбі, у складі комплексних стартових добрив потрібно 20-40 г/га -> обробка насіння борвмісними добривами -> осіннє внесення (фаза від 4 справжніх листків, позакоренево) — 200-250 г/га, можна дробно, з інтервалом 2-3 тижні -> весняне внесення, позакоренево, фаза початку бутонізації, ВВСН 51 — 150 г/га -> початок цвітіння, позакоренево — 150 г/га.

Експерт підкреслює, що серед поширених форм листкового бору на ринку (борна кислота, тетраборат натрію, поліборати, боретаноламін), найкращими вважаються поліборати і боретаноламін через вищу розчинність у воді і доступність для рослин. Зокрема, поліборати мають вищий вміст бору (15-17%) і слабкокислий рН (6.0-6.5), тому їх зручно вносити разом з фунгіцидами і іншими пестицидами.

«БОРЕТАНОЛАМІН (результат реакції борної кислоти і етаноламіну) — найбільш доступна форма бору для рослин і, зокрема, ріпаку. Понад 95% всіх господарств Німеччини використовують саме боретаноламін (1 л продукту — 150 г/л бору і 50-65 г/л азоту (залишок аміну). Питання лужного рН вирішується, зазвичай в господарствах,  простим додаванням 400-800 г/м3 води технічної лимонної або азотної кислоти перед виходом в поле, але при цьому зберігаються всі переваги самого продукту», — підкреслив Alex Feldman. 

З огляду на високу потребу ріпаку інших мікроелементів, експерт рекомендує внесення комплексних рідких продуктів з Mn, Mo, Zn, S, Ca, Mg позакоренево.

Нагадаємо, експерт надав поради щодо оптимального просторового розміщення стартових добрив в ґрунті.