10 травня 2022, 10:16, Добрива

Експерт розповів як уникнути зменшення втрат кальцію з ґрунту

Про це розповів агроном-консультант, д.б.н. Сергій Хаблак у авторському блозі «Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів».

Озимий ріпак і бор: потреба, вибір добрив та способів внесення
Читати

Він зазначив, що більші втрати спостерігаються на дерново-підзолистих ґрунтах, менші — на опідзолених та вилугуваних чорноземах. В той же час, внесення мінеральних добрив призводить до значного збільшення втрат кальцію внаслідок вимивання. Застосування кислих мінеральних добрив зумовлює збільшення вмісту кальцію в ґрунтовому розчині та міграцію його з кореневмісного шару ґрунту. 

«На втрати кальцію з фільтрівними водами найбільше впливають азотні добрива, особливо сульфат амонію. Після внесення 100 кг/га азоту у формі сульфат амонію з орного шару може вимиватися близько 250-290 кг/га СаО, а після внесення такої самої кількості азоту у формі нітрату амонію — 70-90 кг/га СаО. Втрати кальцію внаслідок вимивання збільшуються при внесенні фізіологічних кислих азотних добрив разом з калійними. Легкорозчинні аніони SO42-, NO3-, Сl- , які не сорбуються з ґрунтом і зав'язують еквіваленту кількість катіонів, здебільшого Ca2+, Mg2+, призводять до підвищення вимивання цих катіонів з фільтрівними водами з ҐВК та підвищення кислотності ґрунту», — пояснив Сергій Хаблак.

Експерт додав, що підвищення кислотності ґрунту та потреба проведення повторного або підтримувального вапнування не завжди зумовлюється переважно втратами кальцію внаслідок виносу його з урожаєм рослин і вимиванням з орного шару ґрунту опадами у більш глибокі шари, але залежить також від складу і кількості інших катіонів в ҐВК. Зокрема, водень у складі ҐВК повинен дорівнюватися між 10-15% насичення ґрунту основами. В межах такого рівня рН ґрунту водень дає більше кислотності ґрунту, в результаті фосфати, калій ті інші поживні речовини стають більш доступними. 

«Водень в цьому інтервалі дещо підвищує кислотність, щоб рослини могли краще поглинати елементи живлення. Наприклад, фосфор зазвичай поглинається рослинами при рН сол. 5,6-7, рН вод. 6,1-7 у вигляді Н2РО4- та НРО42-. Коли рН ґрунту перевищує 7, фосфор фіксується у ґрунті за рахунок кальцію в нейтральних і карбонатних ґрунтах (чорноземи). При нижчих рівнях реакції ґрунтового середовища (рН сол. менше 5,6, рН вод. менше 6,1) фосфор зазвичай зв'язується з розчинним алюмінієм та залізом в кислих дерново-підзолистих ґрунтах», — наголосив експерт.

Нагадаємо, експерти розповіли про належний захист плодових насаджень після цвітіння.