7 травня 2022, 09:00, Урожай

Закупівельні ціни на кукурудзу відновили зростання: деталі

Такий стан обумовлений налагодженням маршрутів експорту через західні кордони, йдеться в повідомленні.

При цьому зазначається, що найбільше постраждав ринок кукурудзи через високу вартість доставки до європейських покупців та великі черги на пунктах переходів, що обумовлює бажання трейдерів торгувати соняшником, соєю, соняшниковою олією.

«Черги, викликані тривалим перевантаженням або заміною колісних пар на українських вагонах, призвели до запровадження конвенції на залізничні поставки кукурудзи до кордонів з Польщею та Румунією. На цьому тлі ціни попиту на кукурудзу з доставкою в порт Рені або Констанцу минулого тижня дещо знизилися, проте зараз відновили зростання. Перевантажена логістична інфраструктура, значний обсяг пропозицій та падіння внутрішніх цін тиснуть на котирування. Посилює тиск зниження попиту з боку переробних підприємств та птахофабрик на тлі бойових дій в Україні та внаслідок поширення пташиного грипу в країнах ЄС», — йдеться в повідомленні.

Ціни попиту на поставки української кукурудзи в травні-червні складають:

  • кордон з Польщею DAP Ізов — 235-250 $/т, DAP Ягодин — 235-240 $/т,
  • кордон зі Словаччиною DAP Чоп 250-265 $/т,
  • кордон з Молдовою DAP Могилів-Подільський 245-260 $/т,
  • порт Констанца (Румунія) 290-305 $/т.

Інші причини зниження цін на кукурудзу

У повідомленні йдеться, що світові ціни на кукурудзу також опускаються на тлі падіння попиту з боку Китаю через локдауни внаслідок короновірусу. Крім того:

  • Травневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу в Чикаго з початку тижня впали на 2,5 $/т до 342 $/т (втративши за місяць 7,6%), а на американську кукурудзу — на 6,8 $/т до 315,2 $/т (додавши за місяць 6,7% на тлі затримки сівби через дощі та холодну погоду).
  • За даними NASS USDA, у США на 1 травня кукурудзою засіяно 14% площ у порівнянні з 33% в середньому за 5 років, що є найгіршим показником з 2013 р.
  • Експорт кукурудзи з США другий тиждень тримається на високому рівні 1,68 млн т, але загалом у сезоні сягнув лише 36,6 млн т із прогнозованих USDA 63,5 млн т, що на 16% поступається торішнім темпам.
  • Обсяг переробки кукурудзи на етанол у США в березні виріс в порівнянні з лютим на 8,2% до 11,5 млн т завдяки зростанню цін на нафту та попиту на етанол.
  • Спека у центральній Бразилії погіршує стан посівів кукурудзи, тому агенція StoneX знизила прогноз другого урожаю кукурудзи на 3 млн т до 88,14 млн т. Перший врожай вже зібрано, але він використовується для внутрішнього споживання, а на експорт з липня-серпня іде переважно другий врожай.

Нагадаємо, на контрольованих територіях харківські аграрії вже посіяли 19 тис. га соняшнику.