5 травня 2022, 15:00, Україна

Вкрадене в Україні зерно росія намагається збути на Близькому Сході

У повідомленні йдеться, що росіяни в тимчасово окупованому Криму завантажили 27 тис. т українського зерна, викраденого з півдня України, і спробували продати його Єгипту. Після відмови судно змінило напрямок на Ліван та Сирію. Про це спершу повідомив портал «Миротворець», з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, згодом інформацію підтвердили в уряді.

Варто відмітити, що «Матрос Позинич» входить до підсанкційної «Об'єднаної суднобудівної корпорації». Судно пройшло Босфор 23 квітня і вирушило до Керченської протоки, після чого до 27 квітня знаходилося в Керченській протоці на якірній стоянці порту Кавказ без вантажних операцій. 27 квітня судно вимкнуло АІС (автоматична система ідентифікації, яка має бути ввімкненою для всіх суден згідно з міжнародними морськими правилами).

«Вже 28 квітня «Матрос Позинич» було помічено в окупованому Севастополі біля зернового термінала стивідорної компанії «Авліта», яка в російських реєстрах значиться як «Авал». 30 квітня судно рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет)», — йдеться у повідомленні.

Міністерство закордонних справ України у коментарі Економічній правді підтвердило інформацію. Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно до порту Александрія. 

«За нашою інформацією, нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в сторону Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський сухогруз зайде в їхні порти. Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі», — повідомив Олег Ніколенко.

Він наголосив, що спустошення тимчасово захоплених населених пунктів на Херсонщині, вивезення звідти зерна та сільськогосподарської техніки, підриває не лише продовольчу безпеку України, але і значної частини світу, залежної від українського продовольства. 

МЗС разом із причетними правоохоронними органами та міжнародними партнерами працюватиме над тим, аби кожна російська компанія, яка буде пов’язана з незаконними оборудками із українським зерном, понесла відповідальність, резюмували у відомстві.

Нагадаємо, з окупованих територій вкрадено і вивезено рф декілька сот тисяч тонн зерна.