6 травня 2022, 13:00, Посівна

Лише 2% картоплі в Україні вирощується на промислових підприємствах

У повідомленні йдеться, що за даними Держстату, в Україні 2021 р. з площі 1,3 млн. га зібрали 21,3 млн. тонн картоплі.

«Картоплю виробляють по всій країні. Лідерами виступають Житомирська (9% валового збору), Львівська (8%) та Вінницька (7%) області», — зазначила Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Посівна картоплі вже стартувала. Більше того, у період воєнного стану картопля увійшла до переліку найбільш затребуваних у населення продуктів у гарячих точках. Традиційні картоплярські регіони, які звільнилися з-під окупації наразі займаються розмінуванням полів.

«Промисловим вирощуванням картоплі в Україні в 2022 р. здебільшого займаються у Дніпропетровській області, на Центральному Сході та на Заході України, де багато фермерів переглядають структуру посівів, роблячи акцент на картоплі. Збільшення посівів під картоплею очікується і в домогосподарствах», — підсумовує Марина Клименко, ведучий економіст відділу ціноутворення і аграрного ринку ННЦ Інститут аграрної економіки.

На тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей під картоплею знаходиться лише близько 7% площ. В інших регіонах України, за попередньою оцінкою, площі картоплі трохи збільшили.

Овочі, фрукти, ягоди: площі та обсяги виробництва за 30 років — інфографіка
Читати

Світлана Литвин додала, що війна з Росією не призведе до стрімкого скорочення обсягів виробництва картоплі в областях, де не ведуться активні бойові дії, тому що цієї весни через війну садити картоплю на своїх ділянках почали навіть ті українці, які не робили цього року. Фермерські та промислові господарства, в свою чергу, теж дещо збільшили площі під культурою.

Нагадаємо, оприлюднено прогноз виробництва овочевих культур в Україні в агросезоні 2022.