5 липня 2017, 11:30, Світ

Вчені розробили біосенсорний метод виявлення сірої плісняви за допомогою звичайних дріжджів

Дослідники університету розробили революційний інструмент виявлення патогенних організмів в сільськогосподарських культурах. За допомогою звичайних побутових пекарських дріжджів вчені створили недорогий локальний тест, який вказує на рівень вмісту чужорідних мікроорганізмів, який, як сподіваються дослідники, допоможе у спостереженні і ранньому виявленні грибкових патогенів, що сприяють виникненню серйозних захворювань сільськогосподарських культур, повідомляє zerno-ua.com.

Грибкові мікроорганізми призводять до величезних втрат врожаю сільськогосподарських культур. Проте на боротьбу з патогенами і захворюваннями, які вони викликають, виділяється недостатня кількість коштів.

За словами наукового співробітника Колумбійського університету Вірджинії Корніш, витрати на використання нового пристрою за одне тестування складають 1 цент. Біосенсор простий в експлуатації, широко доступний для виробництва і не вимагає холодильних установок.

Традиційна діагностика часто заснована на дорогих реагентах, спеціалізованому обладнанні. Ці  фактори передбачають залучення значних фінансів. Для вирішення зазначеної проблеми група вчених Колумбійського університету на чолі з Вірджинією Корніш вирішили замінити патогенні специфічні рецепторні білки природними рецепторами клітинної поверхні пекарських дріжджів. Науковці внесли зміни в ДНК пекарських дріжджів, і домоглися вироблення лікопіну — пігменту, що визначає забарвлення плодів, наприклад, помідорів. Це дозволило модифікованим дріжджів «червоніти» при зіткненні з патогенними організмами.