4 травня 2022, 15:28, Добрива

Експерт надав поради щодо оптимального просторового розміщення стартових добрив в ґрунті

Про це йдеться в авторському блозі експерта з живлення рослин Alex Feldman «Специфіка і секрети стартових мінеральних добрив» на SuperAgronom.com.

Рекомендація особливо актуальна при вирощуванні кукурудзи, сої та цукрового буряку, які негативно реагують на підвищену концентрацію солей в ґрунтовому розчині. Фахівець зазначив, що крім ризику хімічного опіку та конкуренції за можливо дефіцитну вологу, в цьому немає й агрономічної доцільності. Адже насіння рослин містить набір необхідних поживних речовин в ендоспермі і потребує лише оптимальних температур і ґрунтової вологи для проростання й формування первинного корінця і сходів. 

«Із власного досвіду скажу, що найдоцільніше «класти» гранулу за схемою 5х5 см або 5х2,5 см в бік від рядка з насінням (або ж по обидві сторони від нього) і 5 см вниз, під посівним ложем. Тобто на глибину 10 см за умови сівби культури, наприклад, кукурудзи на 5 см», — рекомендує Alex Feldman.

Така схема висіву, за словами фахівця, дозволить забезпечити швидкі та дружні сходи, перехід до автотрофного живлення та активної вегетації зеленої маси з уникненням так званих «фосфорних ям» через можливе зниження температури чи дефіциту природно малорухомих фосфатів ґрунту. А крім того, подовжити вегетаційний період та сформувати потенційно вищий врожай. 

Нагадаємо, вартість міндобрив в Україні зросла на 163% за останній рік.