27 квітня 2022, 15:00, Україна

У НААН розповіли, як аграріям зекономити на пальному

Про це йдеться в оприлюдненому списку рекомендацій НААН щодо вирощування пізніх ярих культур в умовах війни та обмежених ресурсів.

«Серед глобальних напрямів економії пально-мастильних матеріалів є впровадження більш прогресивних технологій обробітку ґрунту, сівби та догляду за рослинами. Однак, слід розуміти, що глобальні напрями економії пального досить повільно впроваджувані, адже в багатьох регіонах України оранка проведена восени. Також важко перелаштувати технології вирощування не маючи сівалок прямого висіву або ж безполицевих ґрунтообробних агрегатів», — йдеться в матеріалі.

Експерти зазначають, що обробіток ґрунту — досить важлива стаття витрати пального, адже лише на неї припадає від 20 до 40 % енергетичних витрат. Застосування безполицевого обробітку ґрунту дозволяє зекономити близько 27%, мінімального (mini-till) — 43%, а нульового (no-till) — 86% загальних витрат пального на роботи з підготовки ґрунту.

У НААН розрахували, скільки врожаю Україна втратить цьогоріч через війну
Читати

До напрямів економії пального можна віднести завдання з удосконалення структури машинно-тракторного парку, забезпечення раціонального агрегування тракторів, особливо на малоенергоємних і транспортних операціях, частка яких у рослинництві може бути від 25 до 70%. При недозавантаженості кожних 10% потужності трактора витрата пального збільшується на 4-6%. Іноді через нераціональне комплектування агрегатів трактори можуть бути завантажені всього на 35-50% — наголошують фахівці.

За можливості слід використовувати комбіновані агрегати (лущення стерні, культивація, передпосівний обробіток ґрунту, внесення мінеральних добрив, тощо). У випадку коли потужність трактора використовується на 85-95%, залежно від його типу і виду виконуваної роботи можна зменшити витрати пального до 30%.

«Застосування комбінованих агрегатів на обробітку ґрунту при сівбі, внесенні добрив та пестицидів забезпечить зменшення витрат пального на цих роботах на 10-15%. За рахунок раціонального агрегування тракторів, особливо на малоенергоємних і транспортних операціях, можна заощадити 15-20% пально-мастильних матеріалів», — зазначають у НААН.

Читати по темі: Бомбардування нафтобаз змусило аграріїв змінити стратегію закупівель пального — Сольський

Сільськогосподарська техніка, перед початком польових робіт, повинна вчасно пройти ТО та за потреби — відремонтована. Адже навіть за несправності однієї форсунки норма витрати палива збільшується на 15-20%, а от при значному закокосовуванні отворів розпилювачів форсунки витрата палива може зрости до 30-40%.

«При роботі двигуна в умовах запиленості необхідно суворо дотримуватись норм та строків технічного обслуговування повітроочисника. Також слід дотримуватись нормального теплового режиму роботи двигуна та вчасно проводити сезонне технічне обслуговування», — підкреслили фахівці.

До додаткових, необґрунтованих, витрат палива під час організації транспортування сільськогосподарської продукції автомобільним транспортом можуть призвести:

  • перенавантаження вантажних автомобілів,
  • різке прискорення, нерівномірний темп руху, порушення аеродинаміки автомобіля;
  • обладнання додатковими енергоспоживачами (потужні прожектори, тощо);
  • агрегатування автомобіля з додатковими причепами без врахування можливостей трансмісії та двигуна;
  • забруднення фільтрів та несправності паливної системи.

Також зниження тиску в шинах на 0,1 атм. призводить до зростання витрати палива на 2-3%.

«При обробітку слід враховувати, що опір руху агрегатів залежить від вологості ґрунту. А тому сільськогосподарські роботи необхідно проводити в установлені агротехнічні строки, з врахуванням інтенсивності опадів та вологості ґрунту. Також витрати палива зростають при затупленні робочих органів сільськогосподарських машин (лез лемехів, лап культиваторів), або ж експлуатації неробочих агрегатів», — наголошують експерти НААН.

Читати по темі: Біодизель з ріпаку може замінити українцям російську нафту

Має значення і правильна організація праці агрегатів під час проведення основних агротехнічних операцій. Так, за рахунок зростання часу необхідного на повороти, при довжині гонів у 300 м витрата палива більша на 15-20%, ніж при довжині гонів у 1500 м.

Фахівці також зазначили, що раціональний маршрут техніки надзвичайно важливий, адже вагомі витрати палива мають місце при холостих переїздах тракторів (зміна поля, ділянки). У господарствах з великим земельним банком холості переїзди тракторів становлять 300-350 км, що призводить до витрати до 6-7% річних обсягів палива.

Також зниженню витрати палива можуть сприяти заходи зі зменшення глибини роботи ґрунтообробних агрегатів або ж виключення деяких технологічні операції, якщо це не призведе до зниження врожаю. Однак, доцільність таких рішень приймається індивідуально, з огляду на комплексність впливу обставин що склалися.