25 квітня 2022, 12:30, Посівна

Окупанти змушують аграріїв Луганщини сіяти ярі культури під обстрілами

Про це у телеграмі написала Людмила Денісова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Так, у Сватівському районі Луганської області, влада так званої «ЛНР» змушує аграріїв розпочати посівні роботи. Їх обіцяють забезпечити паливно-мастильними матеріалами безкоштовно, проте потім зібраний урожай буде націоналізовано на користь окупантів. Самим же сільгоспвиробникам, можливо, залишать невелику частину вирощеного зерна.

«Аграрії Сватівського району не підтримують такої пропозиції, через що влада так званої «ЛНР» тисне на них, погрожує конфіскувати сільгосптехніку, посівний матеріал та ув’язнити», — зазначає пані Людмила.

Читати по темі: Окупанти відбирають у аграріїв міндобрива та змушують проводити посівну під кулями

За її словами, окупанти також спустошують елеватори. Зокрема, один із таких випадків був зафіксований на Херсонщині у селищі Новоолексіївка. Викрадене зерно було вивезено до окупованого Криму. Також був помічений потяг, на вагонах якого було написано «зерно». Він виїжджав з півострова через Керченський міст.

Також пані Денісова написала, що підрозділ армії рф «кадирівці» захопив підприємство «Агро-Співдружність», яке обробляє близько 20 тис. га землі у Генічеському районі.

«Дії рф на окупованих територіях це військовий злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, — наголошує Людмила Денісова. — Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні».

Читати по темі: Сівба ярих культур ранньої групи завершена на 70% — звіт посівної 2022