20 квітня 2022, 12:00, Україна

У Міноборони назвали спеціальності, за якими не можна буде забронювати працівників

Про це інформує прес-служба Департаменту агрополітики, продовольства та земельних відносин.

Зазначається, що не погоджуються позиції щодо посад працівників, які не є визначальними для забезпечення сталого функціонування підприємств галузі і не є дефіцитними на ринку праці (різноробочий, підсобний робітник, робітник фермерського господарства, робітник з благоустрою, робочий току, робітник з догляду за тваринами, прибиральник територій та службових приміщень, сторож, двірник, вантажник, інспектор з охорони, старший охоронець, охоронець, черговий, комірник, помічник комірника, диспетчер, вагар, маляр, штукатур, лицювальник-плиточник, оброблювач птиці, риби та ковбасних виробів, свинар, зливальник-розливальник, грибовод, кухар, пекар, готувач кормів, годувальник ВРХ, доглядач ВРХ, юрисконсульт, член наглядової ради, продавець продтоварів, укладальник-пакувальник тощо).

При цьому наголошується, що не погоджуватимуться позиції #757, 4959, 5047, 8220, 8664, 8788, 9072, 9415, 9900, 10453, 11694, 11772, 12684, 12738, щодо військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку за дефіцитними для ЗСУ військово-обліковими спеціальностями.

Ознайомитись більш детально з інформацією щодо порядку бронювання військовозобов'язаних можна на сайті Мінагрополітики.

Читати по темі: Бомбардування нафтобаз змусило аграріїв змінити стратегію закупівель пального — Сольський

Для того щоб забронювати працівників під час війни, потрібно спиратися на спеціальний документ — постанову КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 №194. При цьому, Уряд максимально спростив процедуру бронювання.

Наголошується, що не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які мають посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час, призовники та особи, які не перебувають на військовому обліку військовозобов’язаних.

«Пропозиції у яких відсутні необхідні дані військових звань та військово-облікові спеціальності військовозобов’язаних не розглядатимуться Міністерством аграрної політики та продовольства України», — йдеться в матеріалі.

У разі включення до Пропозицій військовозобов’язаних працівників підприємств, установ і організацій необхідно обов’язково додавати належне обґрунтування щодо виконання таким підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо).