19 квітня 2022, 10:50, Україна

Бомбардування нафтобаз змусило аграріїв змінити стратегію закупівель пального — Сольський

Про це розповів Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України, йдеться у матеріалі на AgroPolit.com.

За словами політика, бомбардування нафтобаз — це значний удар по агросфері. Зокрема, ціни на дизель ще більше зросли, логістика звузилась, довелось шукати шляхи, щоб пального вистачало всім.

«Багато аграріїв і трейдерів частину дизелю зберігають у цистернах. Відповідно, виявилося менше цистерн для транспортування пального. Також аграрії вже не закуповують пальне на кілька місяців наперед, а роблять це тільки на найближчі тижні», — зазначив пан Сольський. — Ускладнення логістики призводить до здорожчання ціни на пальне».

Читати по темі: Австралійські аграрії об’єднуються, щоб підтримати українських колег

Міністр також розповів, що наразі міжнародна допомога з пальним, у першу чергу, зосереджена на військових потребах.

«Пальне для аграріїв продовжують поставляти багато трейдерів. Враховуючи обставини, ціни на пальне звичайно вищі, ніж нам би того хотілося. Але пальне на ринку є. Органи влади і трейдери роблять все можливе, щоб так було й надалі», — наголошує міністр агрополітики.

Нагадаємо, що найменше аграрії забезпечені пальним — всього на 60,2%. Також досить низький рівень забезпеченості азотними добривами — 68%. На третьому місці ЗЗР — 70,6%. Краща ситуація з насінням (76,7%) та комплексними добривами (79,8%).