18 квітня 2022, 15:10, Добрива

Захмарні ціни на міндобрива стимулюватимуть технологічний прогрес в агросфері

Про це пише УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

«У багатьох країнах агровиробники вже експериментують із способами ефективнішого використання синтетичних поживних речовин. Використовуючи такі методи, як ретельне тестування ґрунту та точне землеробство, виробники продуктів харчування можуть визначити, скільки поживних речовин потребує їхня земля в даний сезон — і не вносити навіть чайної ложки зайвого. Інновації включають так звані «склади з контрольованим вивільненням», як правило, крихітні капсули, які поступово розчиняються при контакті з вологою, вивільняючи поживні речовини», — йдеться у матеріалі.

У Бразилії, де використання добрив росте швидше, ніж у США, у 2022 р. попит на аналіз ґрунту є рекордно високим, повідомили у Laboratório Solos & Plantas, найбільшої мережі агрономічного аналізу в країні. Компанія обробила 21 тис. зразків за перші 90 днів 2022 р. в порівнянні з 12 тис. за аналогічний період 2021 р. Так само в США Корі Лейсі, президент Асоціації сільськогосподарських лабораторних випробувань і керівник лабораторії United Soils у Фербері, штат Іллінойс, прогнозує, що 2022 р. буде один з найбільших років для тестування за останні десятиліття.

Освіта також грає свою роль. У Китаї 10-річний пілотний проєкт із навчання землеустрою для 21 млн дрібних землевласників дозволив у середньому за десятиліття збільшити врожайність більш ніж на 10%, тоді як використання азотних добрив зменшилося на цілих 18%.

Читати по темі: Голод у світі набуде критичних масштабів без української сільгосппродукції — ООН

«Оскільки всі провідні країни світу витрачають значні суми на сільськогосподарські субсидії, урядова політика також може бути використана для стимулювання змін. У листопаді Європейський парламент проголосував за прийняття стратегії «від ферми до виделки», яка передбачає, зокрема, скорочення використання добрив на 20% до 2030 р», — зазначається у статті Bloomberg.

При цьому, різкі темпи переходу на прогресивне виробництво з кардинальною зміною технологій може стати фатальним для світу. Так, Шрі-Ланка показала всьому світу, як важливо не рухатися занадто швидко. У квітні 2021 р. уряд країни ввів заборону на синтетичні добрива, намагаючись швидко перевести країну на органічне землеробство. У листопаді ця політика була згорнута у відповідь на протести фермерів і зростаючу інфляцію продовольства. Але шкода вже була завдана. Чиновники прогнозують, що виробництво рисового поля в сезоні 2021/22 впаде до 30%.

«Людству може ніколи не вдасться повністю відучитися від синтетичних добрив. Згідно з прогнозами, виробництво їжі має збільшитися на 70% до 2050 р., щоб підтримувати зростання населення планети. У Субсахарській Африці найвищий у світі рівень народжуваності, але середнє внесення добрив становить приблизно 1/8 від норми по всьому світу. Багато хто вважає, що цей рівень занадто низьким», — кажуть фахівці.

Якщо науковцям все ж вдасться оптимізувати процес агровиробництва, знизивши норми внесення добрив зі збереженням показників урожайності, темпи знищення планети значно сповільняться. Зазначається, що лише мікроби, присутні в ґрунті, які відповідають за розчеплення добрив, виділяють в атмосферу закис азоту, який у 300 разів сильніше нагріває планету, ніж CO₂. Синтетичний азот також є загрозою для біорізноманіття. Велика частина того, що використовується на посівах, змивається дощами або повенями і потрапляє в річки, озера та океани, де вивільняє цвітіння водоростей, що створює мертві зони, виснажені киснем, які не можуть підтримувати життя. Одна з найбільших знаходиться у Мексиканській затоці і перевищує за розміром штат Коннектикут.