15 квітня 2022, 12:00, Посівна

Названо ТОП-5 аргументів за вирощування гречки у 2022

Про це йдеться в матеріалі «Чи буде актуально сіяти гречку в сезоні 2022?».

«Гречка як і ріпак та ярий ячмінь — швидкі гроші. Швидко збираєте і вже маєте якийсь оборот. Не потрібно чекати до вересня. Для невеликих компаній, які мають досвід вирощування та шляхи збуту, гречка — вигідний варіант», — розповів Юрій Лисак, головний агроном компанії «Агро-Регіон».

Витрати на вирощування гречки майже вдвічі менші порівняно до соняшнику і пшениці, адже вона не потребує заходів, які у виробництві інших культур є найбільш затратними. Наприклад:

  • Сушіння зерна якраз-таки є тією самою дороговартісною статтею витрат, яка зумовлює відмову аграріїв від кукурудзи, оскільки процес залежить від газопостачання та цін на газ. Гречка цього не потребує.
  • Можливість продати зерно. Канали експорту наразі обмежені внаслідок блокування портів і що буде далі, спрогнозувати важко, а тому питання «куди збувати вирощену продукцію?» залишається. І це гречці не загрожує.
  • Культура яра і з її сівбою можна дещо запізнитися, якщо не виходить сіяти строго в оптимальні строки. Оскільки період цвітіння культури розтягнутий, є шанси отримати врожай навіть за пізньої сівби.

Читати по темі: Що посіяти в сезоні 2022? Аргументи Юрія Лисака

  • Культура невисоких обсягів врожаю, що спрощує логістику.

Останнього правила радить аграріям дотримуватися Родіон Рибчинський, керівник Спілки «Борошномели України», який рекомендував сіяти культури, тонна яких коштує дорожче, а з гектара дає менший обсяг урожаю для спрощення логістики.

  • Відсутня потреба в хімічному захисті.

«Оскільки гречка продукт дієтичний, а запилення залежить від комах, внесення пестицидів аграрії проводять лише у разі максимальної загрози посіву. Більший ухил у системі захисту посівів гречки робиться на агротехнічні заходи та підбір строків сівби», — обґрунтував к.с.-г.н. Іван Миколайович Страхоліс, старший науковий співробітник Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

Детальніше про вирощування гречки читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022