15 квітня 2022, 10:30, Посівна

На Кіровоградщині не вистачає трактористів та механізаторів — перебіг посівної 2022

Про це розповів Андрій Райкович, голова обласної військової адміністрації, пише Суспільне.

За інформацією виконувачки обов’язків директорки обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, на 99% площ засіяли ярий ячмінь, решта — ярі пшениця, овес та горох. Серед основних проблем цьогорічної посівної — дефіцит паливно-мастильних матеріалів.

«Держава намагається вирішувати цю проблему. Немає такого, що сільгосппідприємства тримають певний запас пального. Триває посівна — пальне потрібне щодня», — зазначила пані Валерія.

Ще одна проблема — нестача трактористів та механізаторів. За словами керівниці департаменту, потрібно 40 працівників. Зарплата — від 6,5 до 18 тис. грн.

«Сільгосппідприємства активно побронювали свої кадри для проведення весняно-польових робіт. У трактористах потреба є завжди, але роботи тривають», — підкреслила пані Фурманова.

Аграрії почали сіяти кукурудзу. На 12 квітня, засіяли 2% від запланованих площ.

Читати по темі: Українським аграріям може не вистачити сховищ для зберігання зерна — думка

Агроном одного із господарств Кропивницького району Ярослав Костогризов сказав, що компанія на 100% забезпечена технікою та паливно-мастильними матеріалами.

«Засіяли близько 150 га ячменю ярого і ярої пшениці. Готуємося після 15 квітня починати сіяти кукурудзу, якщо погода дозволить. Сподіваємось, нам вдасться зберегти і підняти нашу Україну за рахунок врожаю», — зазначив агроном.

За його словами, озимі під урожай 2022 сіяли на площі 80 га (сівба відбувалась у листопаді). Наразі стан рослин досить добрий і покращується.

«Внесли карбонідно-аміачну суміш. Збагатили трішки пшеницю, щоб піднялася, позеленіла. Очікуємо близько 5 т/га», — сказав пан Костогризов.

Читати по темі: Експерт порадив надійні засоби для захисту кукурудзи від бур’янів

Тракторист з Кропивницького району Костянтин Мельничук сіяв ярі ячмінь і пшеницю. Працює трактористом 10 років. Розповів, цього року як ніколи хвилюється про те, щоб був хороший урожай. Готовий працювати на полі, скільки треба.

«Далі все залежить тільки від кліматичних умов. Суховії оці, що дмуть, видувають вологу із землі. Якщо три дні йде дощ, то за два дні вітер видуває всю вологу», — зазначив він.