14 квітня 2022, 15:00, Світ

Ціна на добрива в Європі злетіла майже в 5 разів — коментар німецького аграрія

Про це розповів німецький аграрій із Західної Вестфалії (Райнланд) Франц-Пітер Фрінкс, йдеться у матеріалі «Війна росії в Україні вже вплинула на фермерів Європи», пише Kurkul.com.

За словами підприємця, зросли ціни на всі основні засоби для господарювання.

«Подорожчали всі складові виробництва — і це позначиться на кінцевій ціні нашої продукції нового врожаю. Зокрема, дизель зріс у ціні з €1,92 до €2,3 за літр. Це дуже суттєво. Справжній виклик — ціна добрив. Наприкінці 2020 року я купував 100 кг добрива для господарства за €20, взимку 2021 року — за €25, а наразі — майже €100. Тобто ціна добрив виросла вп’ятеро», — пояснив аграрій.

Він додав, що ситуація із закупівлями добрив агровиробниками у Німеччині різна (хтось встиг закупитися взимку, а хтось — ні). Сумарно ці та інші фактори вплинуть на кінцеву ціну виробленої продукції.

Читайте по темі: Зливають КАС у землю і будують блокпости із селітри — аграрій розповів про окупантів

Також Франц-Пітер Фрінкс додав, через блокування морських портів в Україні у світі зросла ціна на зернові.

«Зокрема, ціна пшениці на кінець березня 2022 року становила вже €380 проти €250. Однак європейські сільгоспвиробники виграшу від цього переважно не мають. Адже вони працюють за ф’ючерсними контрактами, тому зерно продали раніше. Я, наприклад, законтрактував і продав 2/3 свого урожаю пшениці», — додав пан Фрінкс.

Детальніше про ситуацію на ринку Європи читайте у матеріалі на Kurkul.com.