4 липня 2017, 12:30, Насіння

Українські сорти зернових мають величезний потенціал повернути славу всесвітньо відомих!

Українські сорти зернових, зокрема селекції Миронівського інституту пшениці, є кращими в світі, переконані як науковці, так і виробники, повідомляє Kurkul.

В складних кліматичних умовах останніх років вони відзначаються не лише стійкістю до стресів, а й високою урожайністю. Наші нові сорти озимої пшениці вже не поступаються за віддачею зерна зарубіжним.

«На полігонах інституту шість останніх років ми бачимо, що наші українські сорти пшениці сьогодні хороші. І якщо сюди прикласти технічний, технологічний фактор ― тобто ресурсне забезпечення, бо потенціал є — то отримуємо 120-130 ц/га. По великому рахунку, може більше й не треба? Треба працювати над здешевленням і над якістю», ― розповів Микола Собко, заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

Серед новинок останніх років, виведених селекціонерами МІП, найбільший інтерес агрономів викликають сорти інтенсивного типу, які ефективно засвоюють високі дози добрив, відрізняються стійкістю, стабільністю та технологічністю.

Одними з найперспективніших сортів озимої пшениці селекціонери називають Світанок Миронівський, Мирлєну, Берегиню Миронівську та інші.

Зокрема Світанок викликає високий інтерес у аграріїв, завдяки своїй низькорослості та придатності до вирощування на зрошенні та високих агрофонах, адже практично не вилягає за дотримання технології догляду. До того ж, Світанок рекомендується сіяти в більш пізні терміни, ніж решту сортів. Це добре підходить для сучасних сівозмін, де попередниками часто виступають кукурудза, соя, соняшник та інші пізні культури. Найбільша зафіксована врожайність сорту становила більше 92 ц/га.

Угорська компанія Woodstock займеться розмноженням зернових миронівської селекції
Читати по темі

А ось сорт Берегиня Миронівська на полі Сумського Держекспертцентру продемонстрував урожайність в 113 ц/га. При цьому він відноситься до категорії цінних пшениць за якістю зерна та підходить для вирощування на бідних ґрунтах.

Сорт ярої пшениці Сімкода Миронівська відзначається надзвичайною стікістю до посухи та врожайністю понад 80 ц/га.

Високі результати показують і сорти ячменю. При чому, як озимі, так і ярі. Зокрема сорт озимого ячменю Паладін Миронівський під час сортовипробування показав максимальну врожайність у понад 90 ц/га, а ярий сорт Талісман Миронівський у 2015 році під час випробування видав урожай в 84,4 ц/га.

Міжнародний день поля в Миронівському інституті пшениці довів, що Україна має всі шанси повернути собі колишню славу провідного в світі селекційного центру.