13 квітня 2022, 12:30, Україна

Українцям розповіли про експортний потенціал залізничних шляхів

Про це розповів Олександр Камишін, голова правління «Укрзалізниці», пише GMK.Center.

«У перші дні війни про вантажі взагалі не говорили. Згодом ми вийшли на 140 тис. тонн на добу в середньому. Зрозуміло, що змінилася структура, принципово зменшилися обсяги перевезення будматеріалів, особливо для будівництва та ремонту доріг. Оперативний план на квітень був 272 тис. тонн на добу, зараз бачимо, що 300 тис. тонн на добу в середньому виконаємо. Щодо травня: я не дивлюся так далеко, ми плануємо, за фактом, на дні. Постійно змінюємо плани, причому в бік збільшення», — зазначив пан Олександр.

За його словами, експортний потенціал залізничних шляхів досить великий. Після блокування роботи морських портів західні залізничні переходи залишаються єдиними воротами великомасштабного експорту.

«За фактом, на 100% завантажено лише 3 переходи з 10. Решта завантажені на 30-50%. Тож питання лише у швидкості розбудови логістичних маршрутів по всьому ланцюжку поставок, а не лише до західного кордону України. Наприклад, ГЗК нарощують практично втричі свою логістику в бік західного кордону в квітні порівняно з січнем. «Укрзалізниця» має план і розуміння перспективи на всіх переходах західної України», — каже голова правління «Укрзалізниці».

Наразі, зазначає пан Камишін, робиться усе, щоб розширити експортні можливості, зокрема, кожна станція буквально «перезбирається».

«На другому тижні війни я дав команду відновити вузьку колію на одній з ділянок. Ми її вже фактично відновили — вона вже «їде», поки що 15 км/год., але підніматимемо до 25, а потім і до 40 км/год. Тепер справа за бізнесом — аграрії та інші експортери мають налагодити мобільну перевалку. За фактом, це розширення без великих інвестицій. Сьогодні перевозиться 1/3 того обсягу зерна, що може їхати», — підкреслив пан Олександр.

Є думка, що потенціал вантажопотоків від «Укрзалізниці» може сягати 100 млн тонн. Але, як зазначив Олександр Камишін, на сьогодні Україна не готова прямо зараз вантажити подібний обсяг.

«Але це наша пропозиція для всього світу, Європи. В Україні є потенціал у 100 млн тонн вантажів, давайте разом налаштовувати. Підготуйте, наприклад, Свиноуйсьце, щоб туди приїхало 10 млн тонн. Ми очікуємо на зростання вантажопотоку у зв'язку з відновленням економіки після війни», — наголосив голова правління «Укрзалізниці».

Друга тема — це диференціація ризиків. Бізнес розгорне частину своїх вантажопотоків із південних портів України на західний напрямок, щоб диференціювати ризики. Навіть коли війна закінчиться, краще, щоб був працюючий коридор на 10-20%, наприклад.

«Ми розраховуємо на зростання відвантажень зерна та руди в перспективі на десятки мільйонів тонн, і робитимемо все для цього. У мирний час ми були економічною артерією, у воєнний час стали дорогою життя. Але й у військовий, і в післявоєнний час ми також повинні стати акселератором економіки», — резюмував пан Камишін.