13 квітня 2022, 10:30, Насіння

Уряд спростив імпорт насіння в Україну, але закликав купувати вітчизняне

Про це пише ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Зокрема, ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» організовуватиме процес безперебійної реалізації насіння та посадкового матеріалу, необхідного для сівби на час воєнного стану без додаткових процедур сертифікації.

Для імпортованого насіння буде достатньо сертифікату країни-виробника. Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів під час ввезення на територію України насіння має визнавати іноземну сертифікацію на нього. Крім того, служба перевірятиме фітосанітарний стан насіння, але може не проводити фітосанітарну експертизу.

Читати по темі: Озвучено рівень забезпеченості аграріїв найнеобхіднішим для посівної 2022

Водночас деяка розірваність логістичних зв’язків, особливо в областях, де проводяться воєнні дії, створює реальні загрози щодо вчасних поставок іноземного насіння. З огляду на це доцільною є заміна імпортованого насіннєвого матеріалу на вітчизняний, який більш адаптованіший до місцевих умов вирощування, та й по якості і врожайності відповідає світовим вимогам.

«Такий підхід дозволить підтримати національних селекціонерів, забезпечити всіх сільгосптоваровиробників насінням у необхідній кількості, успішно провести посівну-2022 у тих регіонах, де це можливо, і забезпечити продовольчу безпеку не лише України, а й країн – імпортерів вітчизняної агропродукції. В умовах війни обсяги імпортного насіння можуть зменшитися за рахунок продажу вітчизняних сортів», — підсумував Олександр Захарчук, завідувач відділом ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Зазначається, що за 2021 рік Україна імпортувала 21,8 тис тонн насіння зернових, 25,8 тис тонн насіння олійних культур, 740 тонн насіння цукрових буряків та 1524 тонн насіння овочів на загальну суму $419,5 млн.