8 квітня 2022, 12:10, Посівна

Аграріям радять вирощувати олійні культури, ціни на які зростатимуть

Про це йдеться у матеріалі «Що посіяти в сезоні 2022? Аргументи Юрія Лисака».

«Перш, ніж вирішити з культурою, задайте собі питання: куди ви подінете вирощений врожай? Пам’ятайте про склад і реалізацію. Порт Одеси наразі під великим питанням, там флот, є заміновані території і навіть якщо швидко порт відіб’ють, ще довго часу будуть збирати міни. Наразі в країні вже посіяні озимі і я думаю, не буде проблем з їх збутом: ні з пшеницею, ні з ріпаком. В тренді будуть олійні культури. Ціни будуть високі, оскільки логістика буде дорожчати. Тому що головний шлях збуту — порти, а шлях реалізації на кордоні куди вужчий», — каже Юрій Лисак, головний агроном ГК «Агро-Регіон»,

Від кукурудзи ж багато компаній відмовляється, зокрема через те, що передбачаються проблеми із газом, а відповідно і з сушкою зерна (особливо якщо вологість буде такою, як у 2021 році — понад 25%).

Читати по темі: Що посіяти в сезоні 2022? Аргументи Юрія Лисака

Що стосується соняшника, пан Юрій каже, що у нього легка технологія, якщо взяти ЕкспресТМ чи Clearfield®. Добрив багато не вимагає.

«Але знову ж таки, соняшником всі площі ви не засієте. В принципі можна, але наступного року доведеться відмовитися від нього. Тобто, сіяти соняшник — хороша ідея, але треба зважувати всі плюси і мінуси», — наголошує агроном.

Сої вирощують дуже багато, збирають 2,5-3 т/га, і вартість самої продукції висока. В Україні її можна буде продати, тому на цю культуру варто звертати увагу.

«Наголошую, що в тренді нині олійні й білкові культури. При цьому потрібно зважати, що соя більш технологічна культура. По добривах затрат не так багато, але вартість захисту порівняно з іншими культурами буде вищою. Так само і збирання, воно не буде дешевшим за соняшник чи кукурудзу. Але якщо говорити про збут, то продати сою більше шансів, ніж соняшник і кукурудзу. І з меншими затратами», — зазначив пан Лисак.

За його словами, можна перейти й на гречку. Багато компаній так і зроблять цьогоріч, але насіння зараз коштує значно дорожче і немає досвіду з цією культурою, щоб ризикнути засіяти 1000 га. Для невеликих компаній, які мають досвід вирощування та шляхи збуту, гречка і просо — вигідний варіант.

Детальніше про посівну 2022 читайте у матеріалі на SuperAgronom.com, 2022.