7 квітня 2022, 09:00, ЗЗР

Дефіцит ЗЗР в Україні може призвести до втрати 30% урожаю — думка

Про це йдеться у матеріалі на Уніан.

У свою чергу керівник підрозділу ЗЗР ТОВ «Сингента» в Україні Лідія Озерова підтверджує, що фунгіцидна група і ґрунтові гербіциди були в дефіциті на початку сезону, що пов’язано з виробництвом у Китаї, з кінця лютого питання стало ще критичнішим.

За словами пані Лідії, якщо не контролювати бур’яни і не вносити гербіцид, взагалі можна втратити до 30% врожаю.

«Аграрії знають про це і, думаю, будуть використовувати альтернативи. Головне зараз відсіятись у правильні терміни і максимально захиститися від бур’янів. Нестача фунгіцидів дуже критична для озимих і соняшнику, оскільки впливає на якість зерна і олійність соняшнику. Може бути 10-15% втрати врожаю. По соняшнику є ще час, щоб знайти альтернативні варіанти», — каже вона.

Читати по темі: Лише 19% українських аграріїв повністю забезпечені добривами, насінням та ЗЗР — опитування

«Гербіцидами аграрії забезпечені на 50%, але певна частина їх використання припадає на пізніші терміни, тому є час», — каже Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Без належного захисту отримати високий та якісний врожай неможливо, — коментує ситуацію Роман Сластьон, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Він додає, що цього року забезпечити належний рівень технології в повній мірі більшості аграріям не вдасться через вимушену необхідність економії.

Враховуючи проблеми з продажем зерна українськими аграріями та значною фінансовою проблемою, виробники у ТОВ «Сингента» зазначили, що гнучко змінюють методи та схеми продажу ЗЗР.

«Ми розширили перелік додаткових фінансових інструментів, які можемо використовувати для взаєморозрахунків: вексельний розрахунок; приймаємо зерно як оплату; розширюємо роботу з аграрними розписками; приймаємо заставу під майбутній врожай. Також сподіваюся, що найближчим часом аграрії отримають доступ до кредитування», — розповідає керівник бізнес-підрозділу насіння ТОВ «Сингента» в Україні Сергій Клішин.