3 липня 2017, 18:00, Насіння

Волинський садівник практикує коридорний метод розміщення яблуневого саду

Господар першим на Волині заклав такий унікальний яблуневий сад, повідомляє expres.ua.

Висота дерев — два з половиною метри. Тут на трьох сотках росте близько 100 яблунь декількох сортів. Відстань між деревами — один метр сорок сантиметрів, ширина міжрядь — два метри. Так зроблено для того, щоб у майбутньому максимально легко обробляти дерева від шкідників. Перевагою такого методу вирощування дерев є те, що вони мають більше світла і тепла. Також набагато зменшується ризик появи грибкових хвороб.

«Вирощування плодових дерев в одній площині, тобто кордонне, або ж плоске, вперше стали практикувати у Бельгії. Весь секрет у тому, що крону дерев потрібно формувати по натягнутому дроті», — розповідає садівник із села Струмівка. Михайло Шевчук.

Врахував положення ділянки — вона має бути на південному схилі. Щодо ґрунту, то він повинен бути пухким та родючим. І, звісно, слід помірковано поставитися до вибору форми самої шпалери, слід врахувати сорт, тип місцевості, підщепи. Загалом форм є чотири — шпалера, пальмета, кордон та віяло. Приміром, шпалера передбачає, що на стовбурі дерев потрібно залишити до п’яти-шести пар гілок, які розташовані навпроти одна одної. Так найкраще вирощувати саме яблуні.

«Дерева потрібно систематично обрізати. У перші три роки я робив це тільки в холодну пору року. А ось згодом почав робити друге обрізання у вегетаційний період. Тоді ж потрібно уважно оглянути плоди, щоб вилучити недорозвинені чи уражені шкідниками. Урожай з такого саду завжди щедрий — з кожного дерева збираємо до 25 великих, соковитих, гарно розвинених яблук, що завважують по 270 — 300 грамів. До речі, урожай у такому саду потрібно починати збирати з нижніх гілочок. Якщо яблуньки мають низьку крону, то плоди достигнуть на півтора–два тижні раніше, ніж на високорослих», додав Михайло Шевчук.

Із дерев літніх сортів плоди найкраще збирати, коли шкірка на них і з зеленої стане жовтувато-білою. А ось з осінніх сортів — лише тоді, коли зернятка всередині яблука стануть коричневими. Ознакою стиглості яблук є те, наскільки легко вони відділяються від гілки.