3 липня 2017, 17:00, ЗЗР

Погодні умови можуть допомогти боротися проти стеблового метелика

Про це повідомив директор ТОВ «Біосервіс Плюс», Олександр Васильєв. Він розповів, як вберегти посіви від личинок стеблового метелика, шляхом використання ентомофагів.

При наявності свіжовідкладених яєць стебловим метеликом слід починати випускати трихограму.

 А ось деякі поради перед випуском ентомофага:

  1. Якщо трихограму будете випускати за допомогою авіації — її треба підготувати потримавши у теплому місці поки не почнуть відроджуватися перші особини. Трихограма повинна якнайшвидше відродитися на полі, а не слугувати їжею для хижих комах.
  2. Перевірити якість трихограми у польових умовах доволі просто. Відсипаєте трохи трихограми у пробірку, або щось подібне і коли вона починає бігати – підкладаєте знайденні свіжі яйця стеблового метелика і закриваєте тканиною фіксуючи резинкою. Кладете ємність подалі від прямих сонячних променів. Далі, два варіанти. Можна спостерігати чи буде трихограма цікавитися запропонованими Вами яйцекладками стеблового метелика, або зачекати чотири дні і подивитися. Якщо яйцекладка почорніла — трихограма спрацювала, якщо ні — тут теж два варіанти. Або не той вид трихограми, або вам запропонували трихограму яка занадто довго зберігалася і втратила свою здатність до паразитування.
    Дещо про трихограму, або Те, чого вам, напевно, ніхто не розповість…
    Читати по темі
  3. Більш змістовно перевірити якість придбаної трихограми можна звернувшись до Інституту захисту рослин. м. Київ. Там вам зроблять якісний аналіз привезеного вами зразка. Звертатися слід до завідуючої сектору застосування ентомофагів Конверської Валентини Павлівни.
  4. А от вид трихограми допоможуть визначити в Зоологічному інституті ім. І.І. Шмальгаузена м. Київ. Звертатися слід до старшого наукового співробітника Фурсова Віктора Миколайовича. В цьому році інститут запустив пілотний проект, метою якого є облік і перевірка вирощуваної на Україні трихограми. До кінця року перевірити привезені зразки трихограми можна безкоштовно. Це дуже важливе дослідження, оскільки одним із важливих факторів ефективного застосування трихограми є її вид.
  5. Термін зберігання трихограми. В літературі ще радянських часів дається порада зберігати трихограму при температурі +2 градуси на протязі до двох місяців. При цьому вона начеб то не втрачає своїх якісних показників. Але на практиці це зовсім не так. З нашого досвіду, а також з досвіду практиків з інших країн термін зберігання не повинен перевищувати двох тижнів. Наукові дослідження останніх років говорять, що можна зберігати  трихограму при певних температурах до одного місяця, але поки це тільки досліди з невеликими об’ємами трихограми. При промисловому вирощуванні нам не вдалося перевищити термін зберігання більше двох тижнів не втративши при цьому якісних показників трихограми. Тому, при купівлі трихограми поцікавтесь датою її запакування на зберігання. Трихограма яка довго зберігається гарно відроджується, а от паразитувати на шкідниках не буде!
  6. Повторне внесення трихограми не повинно бути пізніше п’яти днів від попереднього. Це дає змогу більш якісно захистити культуру. Трихограма відроджується на протязі двох днів, а потім до трьох днів вона шукає та паразитує яйця шкідників.