1 квітня 2022, 12:00, Україна

Сапер розповів про виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів на полях

Про це йдеться у матеріалі «Заміновані поля: як повернути безпеку під час посівної» на Kurkul.com.

За словами Володимира Пайлодзе, сапера ЗСУ, металошукачі в руках непрофесіонала — не найкращий варіант для виявлення вибухонебезпечних предметів на полях, так як реагують на будь-який шматок металу, навіть якщо це дрібні уламки. Ба більше, перевірити велику площу просто неможливо.

Інші аграрії пробують використовувати дрони, що також не дуже гарна ідея.

«Іноді використовують дрон: його запускають над полем, він пролітає і записує все на камери, а люди переглядають. Але знову треба не забувати, що після дощу міна або летючка може сховатись у землі. Тобто ви візуально її не знайдете. На сьогодні усі пристрої, що вішаються на дрон, не мають продуктивності, не дадуть навіть 10-15% гарантії, що там «чиста» територія», — каже Володимир Пайлодзе.

За словами експерта, на сьогодні у жодній країні світу немає якихось технічних рішень щодо пошуку мін на рівні дронів. І найближчим часом нічого не передбачається.

Читати по темі: Заміновані поля: як повернути безпеку під час посівної

Ще одне рішення, яким успішно можуть користуватися тільки професійні сапери, — це георадари. Але результат роботи з георадаром у руках непрофесіоналів такий же, як і з металошукачем.

Пан Пайлодзе попереджає про ще одну небезпеку: коли люди виявляють міну на території свого господарства, може виникнути бажання взяти вибухівку в руки, перенести, розмінувати і т.д. Цього ні в якому випадку не можна робити. Спеціаліст застеріг, що немає таких типів мін, які можна було б розмінувати самостійно.

«Якщо міна встановлюється професійним сапером, здебільшого вона не вилучається. Будь-які її переміщення можуть коштувати життя людини, яка буде це робити. Іноді сапери переносять вибухонебезпечні пристрої, але найчастіше такі речі знищуються при знаходженні», — розповів Володимир Пайлодзе.

Знищують міни, підриваючи їх. Зайвий раз щось крутити у пристрої сапер не рекомендує і наголошує, що були випадки подвійного замінування: «Закопується протитанкова міна, а під неї ставлять легку міну, протипіхотну. Ти витягуєш велику міну, а отримуєш у подарунок маленьку, яка розривається практично за лічені секунди, нічого не встигаєш зробити».

Детальніше про професійне виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів на полях читайте у матеріалі на Kurkul.com.