31 березня 2022, 12:00, Посівна

На Сумщині стартувала весняна посівна кампанія

Про це пише Суспільне.

«Цьогорічні погодні умови дозволили розпочати весняно-польові роботи раніше, — розповідають в Сумському Інституті сільського господарства Північного Сходу. — Але проводять їх не всі аграрії області. Частину земель поки використовувати неможливо. Також є проблема з паливно-мастильними матеріалами».

Роботу, зокрема, розпочали в південних і центральних районах Сумщини. Тут наразі підживлюють озимі культури.

«Технологічна обробка посівів йде за планом. Ми добрива закупили трішки раніше, і вони у нас є на складах. Зараз існує невелика логістична проблема, — порушена логістика по всій Україні. По запчастинам дуже складно, з бензином проблема. Тому що, не хочуть завозити нам його. Але у нас в основному вся техніка на дизпаливі. Поки є — працюватимемо. Сподіваємося, що найближчим часом нам хтось допоможе», – розповідає аграрій Сергій Карпенко.

Читати по темі: Азербайджан допоможе Україні пальним для посівної кампанії — Володимир Зеленський

За кілька днів планують розпочати підготовку до сівби ранніх зернових, каже пан Сергій. Сіятимуть, як і раніше, — ячмінь, соняшник, сою та кукурудзу. Через високу потребу гречки, планують збільшити площі посівів саме цієї культури.

«Ми працювали і продовжуватимемо працювати, незважаючи на бойові дії. Працюємо тільки світловий день, хоча раніше працювали завжди цілодобово. Ну, зараз, у зв'язку з воєнними діями, так. Продовжуватимемо свою роботу, хтось має це робити», — говорить пан Карпенко.

За прогнозом Міністерства аграрної політики, цього року валовий збір сільськогосподарських культур очікується до 30% меншим, ніж минулого року.