25 березня 2022, 13:30, Світ

Голодні бунти у бідних країнах з кожним днем стають все більш реальними

Про це в інтерв’ю The Guardian заявила голова Світової організації торгівлі (СОТ) Нгозі Оконджо-Івеала, передає Уніан.

«Найбільше постраждають люди в бідних країнах. Ціни на продукти харчування надто високі, голод у цьому та наступному році може бути значним», — сказала Оконджо-Івеала.

Вона наголосила, що через війну, яку розв’язала росія, посівний сезон в Україні повноцінно провести не вдасться, а поставки добрив будуть обмежені. Україна зазвичай надає половину пшениці Всесвітній продовольчій програмі, агентству ООН, яке забезпечує екстрені постачання країнам, які перебувають у конфлікті або зазнають стихійних лих, таких як голод.

Читати по темі: Голод на Близькому Сході та в Північній Африці посилюється через війну в Україні

Голова СОТ також зазначила, що 35 африканських країн залежать від продовольства, імпортованого з Чорноморського регіону, додавши, що росія та Україна відповідають за 24% світових поставок пшениці.

Також президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників саміту «G7» заявив, що через війну в Україні у багатьох країнах Азії, Африки і навіть Європи можуть виникнути проблеми з доступом до базових продуктів.

«Але це дійсно так: сталася глобальна катастрофа! росія знищила глобальну архітектуру безпеки, нанесла потужний удар по міжнародним відносинам. Але це тільки початок. За цією війною може прийти глобальна продовольча криза. Чим довше не буде миру на українській землі, тим менше продовольства з України отримає світовий ринок, — зазначив пан Зеленський. — Це однозначно завершиться політичною дестабілізацією. Може, в цьому також — мета російського керівництва? Мені це невідомо».

Нагадаємо, що на допомогу українським аграріям Євросоюз виділить €1,5 млрд.