25 березня 2022, 10:30, Україна

Експерт розповів про головні проблеми на ринку пального в Україні

Про це йдеться в матеріалі «Ринок пального: як і де аграріям купити пальне до посівної під час війни» на Traktorist.ua.

«Ринок не просто нестабільний, йому потрібно в повітрі перевернутися на 180 градусів, тому це взагалі нова історія. Україна з Європи паливо ніколи особливо не постачала, а зараз всі 100% ринку потрібно взяти звідти — трейдери й уряд над цим працюють. Уряд все це підтримує нормативно, знижує податки, переглядає формули ціноутворення на АЗС, щоб відкрити дорогу пальному на внутрішній ринок. Трейдери в свою чергу будують логістику, укладають нові контракти», — розповів Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А-95».

Експерт завіряє, що вирішення нагальної проблеми з пальним в Україні — лише питання часу. Ринок фізично готовий до цього — є компанії постачальники і гроші на це, але залишається багато невідомих складових, що можуть завадити процесу.

Читати по темі: Ціни на добрива та пальне в Україні є катастрофою — аграрії б’ють на сполох

«Ніхто в Європі не сидів і не чекав, що зараз почнеться війна і вони будуть постачати нам пальне. Ми «впали як сніг на голову» й спричинили справжній хаос. Ціни дуже злетіли й не скільки за рахунок світових котирувань, скільки через великий попит — бажаючих заробити на ажіотажі вистачає», — каже пан Сергій.

Тобто складність заключається в необхідності знайти досить великий обсяг пального за короткий час на ринку, не підготованому до цього.

По-друге, потрібно привезти пальне, тут знову ж таки є питання до логістичної структури ЄС. Ніхто раніше звідти не поставляв, і залізниця, і морські термінали не були не цей весь попит розраховані — каже фахівець. Але процес розпочався, — вже ось на минулому тижні перші партії заїхали і були розмитнені.

«Якщо раніше трейдери надавали повний сервіс агропідприємствам, то сьогодні з цим можуть бути певні ускладнення. Я рекомендував би вивчати питання створення власного автопарку, або шукати домовленості з власниками бензовозів і водіями для того, щоб бути більш мобільними. В період високого попиту і через зміну всіх цих логістичних ланцюжків в середині України може бути дефіцит транспорту. Про транспорт фермерам потрібно подбати», — порекомендував Сергій Куюн.