24 березня 2022, 15:00, Посівна

На Кіровоградщині у розпалі польові роботи — стартує посівна

Про це йдеться у відеосюжеті Суспільного Кропивницький на YouTube-каналі.

«Закриваємо вологу і приступаємо до сівби. Ми кардинально змінили сівозміну, у зв’язку з даними обставинами. В цьому році плануємо посіяти 4 тис. га ярової пшениці для потреб країни», — розповів Артем Пахольський, головний агроном господарства «Укрпромінвест-Агро».

Він зазначив, що на поля внесли добрива. Врожай розраховують збирати наприкінці червня – початку липня.

«Плануємо з даних посівів зібрати близько 15 тис. тонн зерна. Хочу «руськіх освободітєлєй» попередити — посівній бути! Україна буде з хлібом! Ніщо нам не завадить!» — наголосив аграрій.

Читати по темі: Лукашенко хоче підзаробити на війні, розраховуючи на провал посівної в Україні

Вчора, 23 березня, розпочали посівну господарства у трьох районах області.

«За попередніми показниками, які нам зараз дають, то розпочали посівну кампанію близько п’яти господарств: Олександрійський район, Кропивницький і Новоукраїнський», — говорить Григорій Арсірій, начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку.

Для сільгоспвиробників в умовах воєнного стану уряд розробив державні програми.

«Кредитування на пів року під заставу зерна, яке має бути переміщене на сертифіковані елеватори, коефіцієнт застави 1 до 2,5, і це безвідсоткові кредити до 50 млн грн. Господарства можуть отримати за умови, якщо їхній земельний банк не перевищує 10 тис. га. Будуть повністю сформовані зернові запаси до регіональних ресурсів, на це держава дає відповідні кошти», — каже Тетяна Бурага, заступниця керівника обласного департаменту агропромислового розвитку.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022