24 березня 2022, 10:30, Україна

Українські аграрії не мають змогу ні продавати, ні зберігати вирощене зерно

Про це йдеться у матеріалі «Проблеми експорту зерна через ЄС та потужностей зберігання в Україні» на Elevatorist.com.

Минулого сезону-2020/21 Україна відправила на експорт 48,8 млн тонн зернових та олійних культур. Нинішнього сезону 2021/22, станом на 21 лютого Україна експортувала 42,5 млн тонн зерна та зернобобових.

Основні обсяги експорту зернових в Україні до нападу росії на нашу країну до покупців спрямовувались через порти Миколаєва та через порти Південної Одеси, Чорноморська. Сумарно це 95% зернових вантажів, що вивозили морськими шляхами. Ще 5% припадало на Маріуполь та Бердянськ. Здебільшого зерно в порти везли залізницею.

Експорт зерна у ЕС, який відбувається залізницею та автомобільним транспортом, за оцінкою УЗА, становить 5% від усього українського експорту зернових.

Читати по темі: Голод на Близькому Сході та в Північній Африці посилюється через війну в Україні

«Надлишки кукурудзи величезні. Експорт через порти заблокований. Налагодження сухопутних шляхів експорту через західні кордони України може забезпечувати потік до 600 тис. тонн на місяць. Звісно, це лише 10-15% спроможності, яка в нас була через морські порти, але все ж це також суттєво поліпшує спроможність проведення посівної», — зазначив Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ.

Щодо перевезень зерна залізницею, то заявлені обсяги в умовах воєнного становища та з урахуванням окупованих територій, за оцінками учасників ринку, становлять 20 тис. тонн на добу.

Можливості зі зберігання зерна в Україні

В Україні, за даними Карти елеваторів Elevatorist.com, загальні елеваторні потужності до початку нападу російського агресора на нашу державу становили понад 57 млн тонн. А урожай зернових та олійних у 2021 році, за даними Держстатистики України, сягнув 107,4 млн тонн (станом на 1 грудня 2021 р).

Тобто, навіть якщо задіяти всі ці потужності плюс можливості щодо зберігання у рукавах, то весь врожай без експорту зберегти в країні неможливо. Зараз же потужності зі зберігання, у зв’язку з війною, значно зменшаться. Карта воєнних дій постійно змінюється, тому складно прогнозувати, які елеватори можуть опинитись в «сірій зоні».

Станом на 22 березня поточного року можна виключити з логістичного ланцюжка елеватори Сумської області, частини Харківської, Чернігівської, Запорізької, Донецької, Луганської, частини Київської. Всього потужності, які знаходяться в зоні бойових дій, становлять за приблизними підрахунками понад 3 млн тонн.

Читати по темі: Експерти проаналізували можливі сценарії посівної-2022 в Україні