23 березня 2022, 10:45, Україна

Експерти проаналізували можливі сценарії посівної-2022 в Україні

Про це йдеться у матеріалі «Скільки площ Україна не зможе засіяти навесні 2022 і скільки врожаю недоотримає? Прогнози та аналітика» на Latifundist.com.

Через вторгнення росії Україна втратила значну кількість інфраструктури та промислових об’єктів, немало підприємств та сільгосптехніки. Але наразі ми втрачаємо ще й посівні площі. Це боляче вдаряє по продовольчій безпеці не тільки України, але й країн Близького Сходу та Північної Африки.

Команда Latifundist.com вирішила підрахувати скільки земель Україна не зможе засіяти в 2022 році через вторгнення окупантів.

«Усі наведені дані ми брали від Держстату України, обласних державних адміністрацій, з відкритих джерел та наших проєктів «Посівна Онлайн», «Урожай Онлайн». Окрім очікуваних площ, які не вдасться засіяти цього року, ми додали прогноз у 75%, 50% та 25%. Тобто скільки ми втратимо врожаю та земель, якщо на 75%, 50% та 25% земель конкретної області відповідно будуть активні бойові дії і неможливо буде провести посівну кампанію», — пояснюють експерти.

Сценарії посівної кампанії в Україні в 2022 році залежно від того, на якому обсязі площ можна буде провести весняно-польові роботи.

Читати по темі: У НААН опублікували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в воєнний час

Розрахунки врожаю зернових та зернобобових культур залежно від того, зі скількох площ можна буде зібрати врожай (розрахунки проведені на основі даних врожайності за 2021 р. Ми розуміємо, що результати можуть бути нижчими, тому з часом надамо більш точні дані).

Розрахунки врожаю технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий) залежно від того, зі скількох площ можна буде зібрати врожай (розрахунки проведені на основі даних врожайності за 2021 р. Ми розуміємо, що результати можуть бути нижчими, тому з часом надамо більш точні дані).

Завантажити excel-таблицю із загальними посівними площами та обсягом виробництва с/г культур (у документі також доступні аналітичні розрахунки) можна тут.

Нагадаємо, у аграріїв з’явилась можливість продати зерно через Платформу допомоги.