22 березня 2022, 10:30, Україна

У НААН опублікували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в воєнний час

Про це написала прес-служба Наукової академії аграрних наук на власній Facebook-сторінці.

Окрім вищеперелічених проблем, в Україні спостерігається значна посуха.

«На більшості території правобережного Лісостепу спостерігається недобір атмосферних опадів, як результат — дефіцит продуктивної ґрунтової вологи. За останні 50 років маємо небачену посуху. Так, за період з 11 лютого по 17 березня тут не прибавилось жодного міліметра продуктивної ґрунтової вологи. Нічні морози, в поєднанні із денними суховіями, активно сприяють вивітрюванню ґрунтової вологи з орного шару ґрунту», — кажуть експерти.

Читати по темі: Ціни на добрива та пальне в Україні є катастрофою — аграрії б’ють на сполох

Зазначається, що також різко впала спроможність реалізації насіння ярих культур одними господарствами і відповідне придбання їх іншими, що негативно вплинуло на економічний стан і перших і других. Продовжує зростати ціна на пальне, добрива та засоби захисту рослин. Не в достатній кількості агроформування регіону забезпечені високоефективними мінеральними добривами.

«Відмічені виклики вимагають нестандартних підходів до проведення весняно-польових робіт в 2022 році. Члени Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, Микола Роїк, Анатолій Заришняк, Валерій Адамчук, Петро Кондратенко, Василь Петриченко, Сергій Володін, Олександр Корнійчук підготували рекомендації щодо особливостей проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану та обмеженого ресурсного забезпечення», — пише прес-служба.

Документ із усіма рекомендаціями можна завантажити за цим посиланням.