21 березня 2022, 12:00, Посівна

Аграрії Сумщини сіють овочеві культури, не зважаючи на бомбардування

Про це пише Суспільне.

Зокрема сумлінно працює Сумський аграрний університет, де встигли засіяти кілька тисяч палет овочевими культурами.

«Треба вирішувати продовольчу потребу в ситуації, яка склалася. Перед вами палети з висіяним перцем. Вже було вчора висіяне насіння перцю близько 5 тис. Це майбутня розсада, орієнтовно через два місяці ми перенесемо її у відкритий ґрунт, виростимо і отримаємо плоди», — розповідає Микола Радченко, доцент кафедри агротехнологій.

Найближчим часом, каже пан Радченко, планують заготувати розсаду баклажанів, ранньої та пізньої капусти, базиліка, помідорів. Дещо з цього, сіятимуть за кілька днів.

«Важко сказати про кількість. На сьогодні ми висадили шість тисяч палет перцю та баклажанів, але будемо забезпечувати максимум насіннєвого матеріалу, щоб висадити розсаду», — каже Юрій Данько, проректор з наукової роботи.

Читати по темі: Ціни на добрива та пальне в Україні є катастрофою — аграрії б’ють на сполох

Також тут вирощують огірки, самозапильний сорт. Технологи кажуть — на цей час у теплицях вже мали бути перші плоди.

«Уже цвіте. Ну трошки ми запізнились, — не ми, а природа і ситуація не дала вчасно виростити і отримати результат — свіженькі огірочки. Що зробиш. При зміні температури вони завмирають і деякий час просто не ростуть, це те, що в нас зараз при такій ситуації є. Але весна рухається, жити треба і огірочкам, і нам», — зазначив Олександр Войтенко, завідувач лабораторією овочівництва.

Зниження температури в оранжереях відбулось після бомбардування російськими військовими будинків на Роменській, в ніч на 8 березня — тоді в парниках повилітало скло.

Нині теплиці закінчують лагодити, у непошкоджених парниках продовжують заготовляти розсаду — окрім овочевої садять також квіти.

Поки з’являються сходи, у лабораторії поруч продовжують досліди — вирощують новий сорт картоплі. Його, сподіваються науковці, садитимуть вже на звільненій українській землі.

Нагадаємо, генсек ООН прогнозує масовий голод і крах продовольчої системи світу.