17 березня 2022, 13:30, Посівна

Головні проблеми посівної-2022 це дефіцит пального та оборотних коштів, — вінницький аграрій

Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів Віктор Губрій, заступник голови ФГ «Україна» з рослинництва (Вінницька обл.).

«Найбільша проблема — відсутність дизельного пального, щоб ми могли вже вийти в поле. Десь в районі зараз формують списки, обіцяють якимось чином привезти пальне, але чи вистачить усім завезених обсягів, а також чи вистачить у господарств коштів,ю аби заплатити за це пальне — не зрозуміло. Щоб були кошти, нам потрібно реалізувати сільгосппродукцію з попереднього врожаю. Однак наразі логістика зруйнована, трейдери в цьому напрямі у нас поки не працюють. Відповідно навіть складно віднайти кошти на зарплату працівникам», — каже пан Віктор.

За його словами, міндобривами, насінням, засобами захисту господарство забезпечене, а от дизельним пальним не запаслись. Не робили цього взимку, бо зимове пальне не підходить для весняних і літніх робіт – може пошкодити робочі агрегати. А зараз, окрім дефіциту самого пального, не вистачає і коштів на його закупівлю.

Читати по темі: Аграріїв попередили про значне ураження озимих сніговою пліснявою та кореневими гнилями

«Ми очікували, що  прийде квітень місяць, ми продамо зерно, якого в нас на складах, думаю, як і у всіх інших сільгоспвиробників, дуже багато. І таким чином мали би закуповувати все, що потрібно для посівної. У 21 році  урожай був дуже пристойний і ми розраховували, що  саме «почнемо жити». Але не так сталось… Війна зруйнувала всі плани. До того ж багато хто користується моментом. Наприклад, наразі нам пропонують купити соняшник по 13 тис. грн/т за безготівковим розрахунком. З урахуванням, як подорожчали МТР, — пропозиція сумнівна. Поки ми відмовились, а як буде далі — не знаємо», — зазначив Віктор Губрій.

Він також додав, що є проблеми із запчастинами до агротехніки.

«Як виявилося, велика кількість запчастин в нас в Україні вироблялась у Мелітополі, Маріуполі, Харкові… Тому зараз стикаємось із дефіцитом, особливо для  тракторів МТЗ, Т-150,  КАМАЗів, МАЗів. Навіть часто немає запчастин для МАНів і ДАФів, а ті,  що є, подорожчали практично у 2 рази. Буквально днями я зіткнувся з ситуацією, коли та запчастина, яку мені на початку  бойових дій обіцяли за 3400 грн, зараз продали за 6200 грн», — розповідає пан Віктор.

За його словами, аграрії сподіваються на підтримку держави. Зокрема, на проголошене Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем кредитування сільгоспвиробників під 0%. Тож підприємство планує звернутись із таким запитом до одного з державних банків.

©Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2022