16 березня 2022, 13:32, Посівна

Погода дає українським аграріям «часовий люфт» — Лещенко

Про це очільник Мін АПК зазначив на своїй сторінці в мережі Facebook, посилаючись на інформацію Українського гідрометцентру.

«Ми на контакті з Українським гідрометцентром, який отримує дані по всій території України, за винятком деяких районів, охоплених бойовими діями. Спеціалісти вважають і, опираючись на свій аграрний досвід, я з ними повністю погоджуюсь, що погода дає нам часовий люфт. Навіть за інших рівних обставин рівень промерзання ґрунту не дозволило би нам поки що вийти повноцінно в поле», — наголосив Роман Лещенко.

Він прогнозує масштабний старт весняних польових робіт на кінець березня, а в деяких областях — навіть на першу декаду квітня. зауважуючи, що реальна дата залежатиме від швидкості наростання тепла та кількості опадів, але поки що так.

Наразі ж температурні позначки вночі все ще є від'ємними, а на Півночі та Сході досягають -12-10°С.

«Чому це гарна новина? Погода дає нам можливість акумулювати ресурси, організувати роботи і при цьому вкластися в оптимальні агрометеорологічні терміни. Наше завдання — максимально використати цей додатковий час, залучити внутрішню й зовнішню допомогу та оптимально підготуватись до виходу в поле», — підкреслив міністр.

І додав, що кількість вологи у верхньому шарі ґрунту залишає бажати кращого і, швидше за все, до 20 березня чекати опадів не варто. Щодо стану озимини, то лютий був відносно теплим — деінде почалося проростання, але через зниження температур наразі посіви перебувають у стані зимового спокою, тому морози не мають їм зашкодити.

«Ця посівна, напередодні якої ми стоїмо, — можливо, найтяжча та найважливіша в нашому житті. Її значення уже не вимірюється категоріями «врожай» та «ціна». Йдеться про майбутнє держави. Впевнений, що український аграрій, як, власне, і завжди, Україну не підведе. Вперед до нашої Перемоги!», — завершив свій допис Роман Лещенко.