12 березня 2022, 08:00, Посівна

Аграріям Одещини не вистачає палива та посівного матеріалу

Про це в інтерв’ю «Українському радіо. Одеса» повідомила директорка департаменту аграрної політики та продовольства Одеської військової адміністрації Алла Стоянова, пише Суспільне.

«У зв‘язку з військовим становищем ситуація складніше, ніж ми очікували. На сьогодні, деякі аграрії сплатили за паливо, за добриво, за насіння, але не в повному обсязі отримали це від дистриб‘юторів. На сьогодні є нестача і по насінню, і по паливу — це те, що критичне», — розповіла чиновниця.

За її словами, площі під сівбу на Одещині цьогоріч такі ж, як і у 2021 році.

«Але яка буде якість зернових культур ми ще не знаємо. Бо ми наразі отримуємо інформацію, на який відсоток аграрії внесли добрива, і в залежності від цього ми будемо мати можливість давати прогнози по врожайності», — заявила Алла Стоянова.

Читати по темі: В Україні стартує найскладніша посівна ярих культур в історії

Чиновниця додала, що робітників для проведення посівної кампанії поки що вистачає. За її словами, агропідприємства можуть подати списки своїх працівників і вони не підлягатимуть мобілізації.

«Є такий механізм, як бронювання робітників агропідприємств. На сьогодні агропідприємства складають списки працівників, які будуть необхідні для проведення посівної і збиральної кампаній. Ці списки надаються до Мінагрополітики, а далі вони будуть реєструватися в Збройних силах. Відповідно, ті працівники, які будуть подані в резерв, вони не будуть підлягати мобілізації», — розповіла пані Стоянова.