23 лютого 2022, 15:50, Україна

Експерти розповіли, яким буде зволоження метрового шару ґрунту на початку весни

Про це інформує Укргідрометцентр, передає прес-служба УЗА.

«За зимовим визначенням запасів вологи (зразки ґрунту відібрані з полів 8 лютого 2022 р.) у метровому шарі ґрунту на більшості площ країни містилося від 125 до 200 мм продуктивної вологи, в окремих районах до 250 мм продуктивної вологи», — зазначають метеорологи.

У Херсонській, місцями в Одеській, Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях вологозапаси метрового шару ґрунту становили від 84 до 109 мм продуктивної вологи, що значно менше середніх багаторічних значень.

Читати по темі: Без паніки та затримок — аграрії повноцінно готуються до весняно-польових робіт

«За агрометеорологічними розрахунками, враховуючи фактичні запаси вологи у ґрунті, промерзання ґрунту та кількість опадів за зимовий період, очікується, що зволоження метрового шару ґрунту під озиминою на час відновлення вегетації та на зябу на початок польових робіт весною 2022 року на більшості площ сформується у межах 121-160 мм», — наголошують фахівці.

За їх словами, на багатьох площах західних, північних, в окремих районах центральних областей показник продуктивної вологи буде на рівні 161-260 мм, що в межах та більше середніх багаторічних.

Низькі для весняних (85-110 мм) запаси продуктивної вологи можуть сформуватися у багатьох районах південних, Луганської, в окремих районах Харківської областей, місцями на Херсонщині вологозабезпечення 0-100 см шару ґрунту може не перевищувати 71- 80 мм.

Запаси продуктивної вологи у 0-100 см шарі ґрунту на зябу на початок весни 2022 р. очікуються майже на тому ж рівні, як і під озимими.

Нагадаємо, що прогноз погоди на третю декаду лютого 2022 р. досить оптимістичний: значних морозів не очікується, здебільшого пануватиме сонячна метеокартина, подекуди пройдуть короткочасні дощі.