23 лютого 2022, 09:30, Україна

На Черкащині підбили перші підсумки перезимівлі посівів озимих культур

Про це інформує прес-служба Черкаської ОДА.

Зокрема посіяно: пшениці — 194,4 тис. га (89,9% до минулого року), ячменю — 11,6 тис. га (81,3%), жита — 1,6 тис. га (59,6%), ріпаку — 47,3 тис. га (311%).

Значної загибелі та пошкоджень рослин озимих культур не виявлено, повідомляють науковці Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції Національного наукового центру «Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України».

На 10 лютого у більшості зразків надземна маса рослин озимої пшениці у всіх пробах відросла на 90-97%, озимого ячменю — 89%, озимого ріпаку — 80%.

Вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 21,7-37,3%, ячменю озимого — 17%, ріпаку — 32,5%.

Читати по темі: Озвучено головні ризики перезимівлі кукурудзи на полі

Завдяки теплій погоді процеси відтавання ґрунту продовжуються. У крайніх західних районах області ґрунт талий, на решті площ мерзлий прошарок ґрунту незначний з глибини 5-18 см, товщиною 8-15 см. Верхні шари ґрунту перезволожені. Станом на 17 лютого запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту під озимою пшеницею становить 157 мм.

Керівникам господарств рекомендується звернути увагу також на заселеність частини посівів мишоподібними гризунами та у випадку перевищення наявності 3-5 жилих колоній гризунів на га проводити захисні обробки дозволеними до використання родентицидами, суворо дотримуючись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки.

«Тому, за будь-яких погодних умов, слід продовжувати зимовий огляд стану посівів озимих культур. На сьогодні аграрії області завершують підживлення озимих культур та продовжують спостереження за станом посівів озимих зернових культур та ріпаку», — резюмували фахівці.