22 лютого 2022, 14:00, Україна

Експертка розповіла, як ринок землі вплинув на можливості аграріїв

Про це йдеться у матеріалі «Галина Янченко: Шквалу земельного рейдерства в Україні у найближчі роки не очікується» на AgroPolit.com.

Також зазначається, що Україна стала інвестиційно привабливішою, що прискорює загальні темпи розвитку сільського господарства.

«Загалом закон про ринок землі дозволив зняти велику кількість політичного нальоту, який був довкола цієї теми. Україна перестала бути «білою вороною». Наразі земля сільськогосподарського призначення — це капітал, хоч поки і з обмеженими можливостями. Землю можна надати банку як заставу, під неї можна взяти кредит, купити техніку, що дозволяє ефективніше її обробляти та робити довготривалі інвестиції у ті ж сади, виноградники. Політично ми стали зрозумілішими та більш інвестиційно надійними для інвесторів. З’явилася можливість капіталізувати землю в Україні через цілком доступний, прозорий і зрозумілий ринок», — розповідає Галина Янченко, голова ТСК з питань захисту прав інвесторів, секретар Національної інвестиційної ради при Президентові України.

Пані Галина підкреслила, що інвестиційна привабливість України однозначно змінилася в кращий бік. Внутрішній та зовнішній інвестори по-іншому подивилися на Україну. 20 років діяв мораторій на легальний продаж і купівлю сільськогосподарської землі. І це при тому, що земля де-факто продавалася і купувалася, але законом це було заборонено.

Читати по темі: Тисячі українських аграріїв не можуть викупити землю сільгосппризначення

«Ми входили в ганебний клуб з 6 країн на цій планеті, зокрема, таких як Північна Корея та Венесуела, де не було легального ринку землі. Це відлякувало інвесторів. Наразі відкриття ринку землі позитивно вплинуло на інвестиційний клімат в Україні, вплинуло колосально. Це відзначають іноземні політики і під час зустрічей з нашим Президентом, і на міжнародних подіях», — наголошує експертка.

За її словами, економічний ефект був скромніший, бо наразі коло покупців на внутрішньому ринку обмежене — лише фізособи.

Також Галина Янченко зазначила, що якби Україна більшу частину сировини переробляла і експортувала як додану вартість, то це дало б щорічне зростання ВВП як мінімум на 5%.