22 лютого 2022, 11:10, Світ

У Бразилії чергова серйозна посуха: виробництво сої та кукурудзи під загрозою

Про це пише Latifundist.com з посиланням на S&P Global Platts.

Зазначається, що зниження врожаю сої та кукурудзи в Південній Америці, ймовірно, призведе до скорочення пропозиції зерна та олійних культур, збереження твердих цін на місцевому ринку та підтримки світових цін у першій половині 2022 року.

Як правило, у Південно-Східній Азії, Південній Африці, Індії та Австралії під час Ла-Ніньї випадає більше норми опадів, а в Аргентині, Європі, Бразилії та на півдні США спостерігається більш суха погода.

«Тим часом очікується, що ослаблене явище Ла-Нінья триватиме до весни в Північній півкулі, з ймовірністю 77% протягом березня-травня», — йдеться в останньому оновленні Міжнародного дослідницького інституту клімату та суспільства.

Читати по темі: У посушливих регіонах України вирощувати сою ризиковано — аграрій

Нагадується, що в 2020/21 МР Ла-Нінья вже завдавала збитків урожаю пшениці в Аргентині та кукурудзи в Бразилії. У 2021/22 МР через чергову посуху найбільше постраждає виробництво сої та першого врожаю кукурудзи в Бразилії.

«Ще один ризик для виробництва кукурудзи в Аргентині у 2021/22 МР існує, якщо у лютому не буде достатньої кількості дощів. У Бразилії сівба другого врожаю кукурудзи тільки почалася, і до реалізації рекордних прогнозів виробництва ще далеко», — говориться в повідомленні.

Крім того, після втрат урожаю кукурудзи під час другого збору врожаю у 2020-21 роках уряд Бразилії зробив ряд кроків щодо збільшення імпорту кукурудзи.