22 лютого 2022, 08:00, Добрива

Створено бактерії, що здатні замінити міндобрива, виробляючи аміак природним шляхом

Про це пише sundries.com.ua.

Зазначається, що науковці отримали позитивні результати перевірки дієздатності бактерій A. vinelandii на посівах рису. Наразі дослідники працюють над розробкою додаткових видів A. vinelandii, які функціонують з різною швидкістю. Так, окремі штами можуть бути використані для конкретних видів культур, виходячи з потреб рослин в аміаку.

Передбачається що рослини гарантовано використають весь аміак і не залишиться надлишок, який витікає з ґрунту та потрапляє у довколишні водні шляхи. Крім того, аграрії не будуть платити за використання додаткових добрив, які стануть навіть не потрібні.

Читати по темі: Альтернативу міндобривам запропонували виробники цукру з Волині

«Успішне широке застосування цих біодобрив у сільському господарстві зменшить забруднення, забезпечить стійкі способи управління кругообігом азоту в ґрунті, знизить собівартість виробництва та підвищить прибуток для агровиробників, а також посприяє стійкому виробництву харчових продуктів шляхом покращення родючості ґрунту», — сказав професор Мус.

Нагадаємо, що у зв’язку зі складною ситуацією на світовому ринку міндобрив серед польських аграріїв провели опитування, які рішення вони прийматимуть відносно підживлення озимих культур. З’ясувалось, що 28% респондентів відмовляються від азотних добрив.